Η Ημέρα των Παραμυθιών στο Τραίνο 2023


Για το 2023 δεν προβλέπεται παρουσία του Μουντζούρη στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

...........................................................................................................

2022 Ο Μουντζούρης Επιστρέφει!

Μετά από απουσία δύο καλοκαιριών λόγω της Πανδημίας του Covid 19 o Mουντζούρης, το θρυλικό τραινάκι του Πηλίου, θα ξαναεμπλουτίσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου 2022 "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με μια χορηγική προσφορά-υποστήριξη της HELLENIC TRAIN. 



Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 οι επιβάτες του πρωινού δρομολογίου θα μπορούν να ακούσουν παραμύθια στους σταθμούς του τραίνου στην Άνω Γατζέα και τις Μηλιές στην άνοδο και κάθοδο του τραίνου από την αφηγήτρια Ελένη Μπασδάρα


Εισιτήρια-κρατήσεις-πληροφορίες: 14511
.....................................................................

Ο Μουντζούρης στο Φεστιβάλ Αφήγησης του Πηλίου
Με τη συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ





Για την ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΙΝΟ έχει εξασφαλιστεί από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου ειδική έκπτωση στο εισιτήριο με επιστροφή (Άνω Λεχώνια-Μηλιές) λόγω συμμετοχής του Μουντζούρη στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Λόγω περιορισμένων θέσεων θεωρείται απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων

Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου
Τηλ. 24210-39723
E-mail: grafeio.volou@trainose.gr

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ-ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ-ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΙΝΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ  2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Τόπος: Άνω Λεχώνια
Πρωί: 10.00 πμ
Εκκίνηση από Σιδηροδρομικό Σταθμό Άνω  Λεχωνίων με επιστροφή
Χώρος: Στους σταθμούς των διαλειμμάτων της πρωινής διαδρομής
Λεχώνια-Μηλιές του τραίνου  (Άνω Γατζέα & Μηλιές)


"Στις ράγες του Μουντζούρη ακούγονται ακόμη ιστορίες…"


Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης








Στην ανάσα του Μουντζούρη ακούγονται ακόμα παραμύθια...

Έχουν περάσει τέσσερα σχεδόν χρόνια από τη μέρα που η διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές αντήχησε απ’ τις ιστορίες ιστορικού και βιωματικού χαρακτήρα αλλά και τα παραμύθια που ταξίδεψαν παρέα με τους αναρίθμητους επιβάτες του πρωινού και απογευματινού έκτακτου εορταστικού δρομολογίου αφιερωμένου στα 110 χρόνια του μεταλλικού –όχι όμως και άψυχου-συντοπίτη μας Μουντζούρη.
      Τα παραμύθια απ’ τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής,  γέννημα της ανθρώπινης ανάγκης για ουσιαστική διαπραγμάτευση οικογενειακών, διαπροσωπικών, ατομικών και κοινωνικών σχέσεων μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και με πρόσχημα την ψυχαγωγία, αποτελούν ταυτόχρονα μέσον και ταξίδι. Τούτη τη φορά με αφορμή τις επταήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που διαρκούν κάθε Αύγουστο την πρώτη ολόκληρη εβδομάδα του, έγιναν πρόταση πολιτισμού σε εκατοντάδες  ντόπιους  και παραθεριστές φίλους της αφήγησης κι άπλωσαν φιλικά το χέρι σε ανυποψίαστους ταξιδιώτες, να αφεθούν στις εικόνες που ξεδίπλωνε μπροστά τους το πηλιορείτικο τοπίο σε κάθε στροφή του ταξιδιού, αντάμα με τις νοερές απεικονίσεις  που ξεπετάγονταν μέσα απ’ τα λόγια των παραμυθάδων.
        Η θερμή υποδοχή της πρότασης των διοργανωτών του Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ και η υποστήριξή της από τους υπεύθυνους του τοπικού γραφείου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μαζί με την πρωτοτυπία και την ποικιλομορφία του περιεχομένου της, δημιουργούν μια μοναδική και αξέχαστη κατά γενική ομολογία εμπειρία στους παρισταμένους των εκδηλώσεων.
      Το τραινάκι του Πηλίου παλιός γνώριμος των παππούδων και των πατεράδων μας ζύμωσε και ζυμώθηκε με τις ιστορίες του βουνού των Κενταύρων. Μέσα στα βαγόνια του ακούστηκαν δεκαετίες ολάκερες πλήθος ιστοριών, μαντάτων και κουτσομπολιών, σχόλια στα γραφόμενα των εφημερίδων και τοποθετήσεις  στα τρέχοντα της κάθε εποχής τεκταινόμενα του πολιτισμού, νέα από τα μέτωπα των πολέμων αλλά και των εθνικών καταστροφών. Ειδήσεις από ξενιτεμένους που κουβάλαγαν μαζί με τα όνειρά τους  στις άδειες  βαλίτσες τους και τις ιστορίες που άκουσαν στα παιδικά τους χρόνια, έρχονταν να βρουν τις μυρωδιές των φιρικιών, της ελιάς και του λαδιού και να κλειστούν μέσα στα σακούλια των αναμνήσεων. Κάθε αγκομαχητό του Μουντζούρη έκρυβε κι ένα καινούργιο «αχ!» του κόσμου, κείνου που έμενε και κείνου που έφευγε, κείνου που ευημερούσε και κείνου που δοκιμαζόταν.  Τα γιοφύρια πάντα τοξωτά,  άλλοτε κρεμαστά κι άλλοτε ένα με τη γης, με δυο, τρεις και πέντε καμάρες, οι φιλόξενοι σταθμοί, οι μεταλλικές γέφυρες, οι χαράδρες κι οι ρεματιές  χαμένες μέσα στο πράσινο του λιοκαμμένου ελιόφυλλου και τη δροσιά του πλατανιού έγιναν απάγκειο στα λόγια του κόσμου που εξακολουθεί να αναζητάει τη θαλπωρή των ιστοριών.  
      Η έννοια του φεστιβάλ προσδιορίζεται ακριβώς ως  μια εκδήλωση προκαθορισμένης χρονικής περιόδου (βλ. επταήμερη διάρκεια) με περιοδική λειτουργία (βλ. σε ετήσια βάση) «από μια πλειάδα διαφορετικών γεγονότων θρησκευτικών  (βλ.Συναξαριακές αφηγήσεις) και κοσμικών (βλ. Βραβεύσεις  τιμώμενων προσώπων), ιδιωτικών και δημοσίων (βλ. αφηγήσεις  για μικρούς και μεγάλους) με εορταστικό χαρακτήρα (βλ. Αφηγήσεις στο τραίνο) που διατηρούν την παράδοση και εισάγουν την καινοτομία, (βλ. Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις, Θερινό Σχολείο Παραμυθιών) προτείνουν  νοσταλγικές αναβιώσεις (βλ. επιλογή φυσικών χώρων) και παρέχουν τα εκφραστικά μέσα (βλ. αφηγήσεις και εργαστήρια) για την επιβίωση των περισσοτέρων πατροπαράδοτων εθίμων τιμώντας τις προτάσεις πολιτισμού των διοργανωτών» όπως αναφέρεται σχετικά σε μια σύγχρονη διατύπωση-ορισμό των φεστιβάλ, δημιουργώντας τους όρους για τη γέννηση ενός νέου τοπικού θεσμού στη Μαγνησία.

      Παραμύθια λοιπόν εξακολουθούν να ακούγονται ως απόηχος μα και συντροφιά στις ανάσες του Μουντζούρη και φωλιάζουν αναμένοντας νέους φίλους σε γνώριμες του Πηλίου διαδρομές…

statistic elements:
click till 6/07/2017: 280

1 σχόλιο: