Συμμετέχοντες του 2023 Storytellers at the 13th Festival 2023


2023

Ο Adrien Lociuro (Αντριέν Λοτσούρο) είναι Βέλγος αφηγητής. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1984 κι έχει ρίζες σικελικές, βελγικές και ουγγαρέζικες. To 1992 μετακόμισε στην Πάρο με την οικογένειά του και πήγε στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Έμαθε την ελληνική γλώσσα και ήταν σ’ επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό επί δέκα χρόνια. Επιστέφοντας στο Βέλγιο σπούδασε παιδαγωγικά και πληροφορική και εργάστηκε ως καθηγητής και ως παιδαγωγός δημιουργικής απασχόλησης. To 2011 παρακολούθησε εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του Σινί (Chiny),όπου και ξεκίνησε η αφηγηματική του πορεία. Από το 2015 έως σήμερα, o Adrien Lociuro είναι μαθητευόμενος του Ανρί Γκουγκό (Henri Gougaud), σπουδαίο Γάλλο αφηγητή και συλλέκτη παραμυθιών, συγγραφέα και μουσικoσυνθέτη. O Adrien συμμετέχει ενεργά στο περίφημο μηνιαίο Εργαστήρι Ανρί Γκουγκό και μαζί με τους άλλους παραμυθάδες στήνουν τις Εξαίσιες Πτήσεις – καμπαρέ αφήγησης και μουσικής. To 2020, κατά την πανδημία και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συμμετείχε σε μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών και παραμυθάδων, που μέσω τηλεφωνικών κλήσεων κρατούσαν επαφή με απομονωμένους ανθρώπους. Σήμερα ο Adrien ζει στο Βέλγιο κι επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Γράφει ένα παιδικό βιβλίο, οργανώνει τις βραδιές αφήγησης Τα Παραμύθια του Γκονγκ και αφηγείται παραμύθια σε συλλογικότητες, καμπαρέ, σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα περίθαλψης, γάμους, γενέθλια κ.ά. Οι αφηγήσεις του απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Ιστότοπος : adrienlociuro.com
Facebook : www.facebook.com/AdrienLociuro

Δημήτρης Β. Προύσαλης


Σπούδασε Παιδαγωγικά, Βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην κατεύθυνση Λαογραφία και Πολιτισμός του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος Διδάκτοράς του. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύ-θια απ’ τις προφορικές παραδό-σεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ, σε βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, χώρους εκπαίδευσης, θέατρα μουσεία, φυλακές. Ερευνά, καταγρά-φει και μελετά τον ανεξάντλητο θησαυρό των παραμυθιών από το 1999, προ-σπαθεί να ακολουθεί το δρόμο των παλιών λαϊκών αφηγητών και εισηγείται εργαστή-ρια στην τέχνη της αφήγησης θέλοντας να μεγαλώσει τον κύκλο των φίλων τους. Έχει εκδώσει δεκαοκτώ βιβλία (Απόπειρα, Α/ συνέχεια, Εύμαρος, Λογότυπο, Μολύβιος Νιάου) με παραμυθολογικό περιεχόμενο και ένα παιδικής λογοτεχνίας (Αρμός). Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια, συμπόσια και παν/μιακά ιδρύματα με ανθρωπολογική, εκπαιδευτική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» από το 2014 αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, αλλά και την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" από το 2016.  Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, συνιδρυτικό μέλος του συλλόγου για την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά «Διαβάζοντας μεγαλώνω» και του Σωματείου Επαγγελματιών Αφηγητών Ιστορητών (ΣΕΠΑΦΙ). Αφηγείται στα ελληνικά και αγγλικά. Διατηρεί στο διαδίκτυο το ιστολόγιο: stonparamythiontastavrodromia.blogspot.com

Παραμυθανθός


Η αγάπη τους για τα παραμύθια τους οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους αφηγητές.
Είναι ιδρυτές της Ομάδας Αφήγησης «Παραμυθανθός». Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» ερευνά, μελετά, καταγράφει και παρουσιάζει λαϊκά παραμύθια, μύθους και παραδόσεις από τον τόπο μας και απ΄ όλο τον κόσμο. Με τον «Παραμυθανθό» ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στους μαγικούς τόπους των παραμυθιών.

Έχουν αφηγηθεί , σε φεστιβάλ, μουσεία, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, σε θεατρικές σκηνές, πολιτιστικά κέντρα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, σχολεία, πλατείες, εκκλησίες, παραδοσιακά γεφύρια, αλώνια, σε αυλές σπιτιών, σταθμούς τρένων και  ξέφωτα.

Παράλληλα εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα για το λαϊκό παραμύθι και τους μύθους του κόσμου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρουσιάζουν βιωματικά σεμινάρια και εισηγήσεις για το λαϊκό παραμύθι, το μύθο και την αφήγηση.

Δημιουργούν και παρουσιάζουν podcast (ηχογραφημένες εκπομπές) με αφιερώματα σε βιβλία και προσωπικότητες των φυσικών επιστημών στο διαδικτυακό περιοδικό Ιnscience.

Είναι μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Αφήγησης Ελλάδας (Σ.ΕΠ.ΑΦ.Η) και  του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε).

Συντονίζουν το project «Παραμύθια, για να κάνουμε κουράγιο!» στο youtube.  Mία εθελοντική, συλλογική δράση καλλιτεχνών και φίλων που έχει στόχο, μέσα από την αφήγηση μύθων, παραμυθιών και ιστοριών να προσφέρει συντροφιά, παρηγοριά, κουράγιο αλλά και ψυχαγωγία σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Το 2020 ο διαδικτυακός ειδησεογραφικός  ιστότοπος της ομογένειας στην Αμερική, New York Greeks παρουσίασε την δουλειά τους μαζί με μια συνέντευξη τους.

Για τη δουλειά τους έχουν βραβευτεί από διάφορους φορείς και φεστιβάλ.

Συγγραφικό έργο:

Δημήτρης Μάλλης:

«Γουφ», λαϊκά παραμύθια με σκύλους απ΄ όλον τον κόσμο, Εκδόσεις Ηδύφωνο, 2021

«Το μακροβούτι», λαϊκά παραμύθια με ήρωες που ζουν μέσα στο νερό, Εκδόσεις Ηδύφωνο, 2020

"Ο ίσκιος κουλουριάζεται, το φως ξεθηκαρώνει" Εκδόσεις Οσελότος, 2016

"Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου" Εκδόσεις Οσελότος 2014.

Συμμετοχή με παραμύθια, διηγήματα ή ποιήματα στα συλλογικά έργα:

«Ταξίδι στην  τρυφερότητα» τεύχος 5, α΄ βραβείο με το διήγημα «Το πλατύσκαλο»,  εκδόσεις Κύμα, 2021.

«Ο χρόνος που περνά και χάνεται», Εκδόσεις Παρέμβαση, 2023.

«Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης», Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., Αθήνα 2023.         

Ο Δημήτρης Μάλλης επί σειρά ετών αρθρογραφεί για το παραμύθι στον τοπικό τύπο της Σαλαμίνας.

Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά:

Συμμετοχή με δυο παραμύθια στα συλλογικά έργα: "Παραμύθια των Ευχών" και  "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" , με επιμέλεια  του Δ. Προύσαλη, Εκδόσεις Απόπειρα 2014 και 2015

Σπύρος Τσίρος

Γεννημένος στην Καλαμάτα με επαγγελματική ενασχόληση τη φωτογράφηση και τα τελευταία χρόνια και με την προφορική αφήγηση. Είναι μέλος της ομάδας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αφήγησης Καλαμάτας "Στης ελιάς το δάκρυ".
Νίκος Βαραλής


Ο Νίκος Βαραλής γεννήθηκε και κατοικεί στο Βόλο. Σπούδασε στην Ιταλία Σημειωτική και στην Ελλάδα Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Θεσσαλία. Τα τελευταία χρόνια είναι από τους κύριους παράγοντες του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μ. Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» την οποία διευθύνει με την εποπτεία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ασχολείται με την ποίηση και το θέατρο από τα μαθητικά του χρόνια και έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές προσωπικές καθώς και ανθολογίες. Από το 2019 έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Βόλου με τη συνεργασία τοπικών πολιτιστικών φορέων (Μαγνήτων Κιβωτός).
Παραμυθιών ΚερΑΣΜΑΤΑ

Η ομάδα Αφήγησης Παραμυθιών Κεράσματα αποτελείται από την Κωνσταντία Τσαλαπατάνη και τον μουσικό Παναγιώτη Τσιρώνη. Η Κ. Τσαλαπατάνη γεννήθηκε το 1970 στην Νάξο,  από γονείς Σαμιώτες (Στυλιανός και Καλλιόπη). Στη Νάξο  πέρασε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής της και μετά ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Εργάζεται  ως  υπάλληλος  των ΕΛ.ΤΑ. και είναι μητέρα δυο παιδιών, του Παύλου και της Στέλλας, τα οποία και σπουδάζουν.  Ασχολείται  ερασιτεχνικά με το θέατρο, τη φωτογραφία, το χορό και τη δημιουργική γραφή.  Από το 2003 ασχολείται με τον εθελοντισμό Πολιτικής Προστασίας και το 2006 ως ιδρυτικό μέλος δημιουργεί, μαζί με άλλους εθελοντές, την  Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. (Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης  Εθελοντών Αττικής). Από τότε και μέχρι σήμερα είναι και παραμένει  από τα ενεργά μέλη της. Παράλληλα, από το 2014, ασχολείται  και με την σπηλαιολογία.  Μεγάλες της αδυναμίες εκτός από τα παιδιά της, οι δραστηριότητες στη φύση και τα παραμύθια. Με τα παραμύθια γίνανε  αχώριστοι σύντροφοι εδώ και λίγα χρόνια, από τη στιγμή κατά την οποία, στους κόλπους της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. δημιούργησε τις «Παραμυθένιες», μία ομάδα που είχε σαν στόχο την αφήγηση σε ευπαθείς ομάδες, ανηλίκων και ενηλίκων.

Ελένη  Μπασδάρα


Από το 2016 αφηγείται παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά! Αφηγείται σε ποικίλα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοθήκες, δημιουργικά βιβλιοπωλεία, σχολεία, πλατείες και κ.α. Η αναγκαιότητα της αφήγησης παραμυθιών στην σύγχρονη κοινωνία που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τις ιστορίες, ενισχύει τη συμμετοχή της στην Λέσχη Αφήγησης Αθήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Για τη διατήρηση και την προώθηση της αφήγησης παραμυθιών και τις παραδόσεις του λαού συμμετέχει σε φεστιβάλ αφήγησης. Ως ιδρυτικό μέλος της "Narrative Events", έχει πρωτοστατήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλών επιτυχημένων εκδηλώσεων, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα μέσω της αφήγησης. Εμπνέεται από τη δύναμη του προφορικού λόγου και προάγει τη φαντασία και την πολιτιστική κληρονομιά μέσω των αφηγήσεων. Διαμορφώθηκε ως αφηγήτρια παραμυθιού σε εργαστήρια παραμυθιού με δασκάλους που διδάσκουν τεχνικές αφήγησης και δημιουργίας ιστοριών και σεμινάρια και μαθήματα με θεωρητική προσέγγιση πάνω στην αφήγηση και τις παραδόσεις της.


ΟΜάδα Αφήγησης "Ντίλι-ντίλι"

Το Ντίλι Ντίλι, μια ομάδα από σύγχρονες παραμυθούδες, με τη μαγική φράση κλειδί "Μια φορά κι έναν καιρό…" ξεκλειδώνουν το σπήλαιο των θαυμάτων…

Με ένα ζεστό, φιλόξενο «κοπιάστε! Να πούμε ψέματα, να πούμε αλήθεια, να πούμε παραμύθια…», καλούμε όλους, ακόμα κι αυτούς που διστάζουν να αφεθούν στη μαγεία της κόκκινης κλωστής δεμένης, να ακούσουν τα παραμύθια μας και μέσα από αυτά να αντλήσουν παραμυθία που πάει να πει παρηγοριά.

Με τα παραμύθια μας τολμούμε να χαρίσουμε σε όλους απλόχερα το πιο πολύτιμο δώρο: την αγάπη για τη ζωή.

 

"Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές

Είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη

Δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή

Γιατί είναι αμίλητη και προχωράει".

 


Σεφέρης, Γ. Τελευταίος Σταθμός, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’

Η ομάδα αποτελείται από τις παραμυθούδες (με αλφαβητική σειρά):

Δημητρακοπούλου Ντόρα

Κωνσταντινίδου Σοφία

Ράλλη Ζωή

Ρίζου Αφροδίτη

Σαμαρά Ξένη

Τσικούρα Πέννυ

Τραγούδι-φιλική συμμετοχή: Χ. Πάπαρη

ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣΤΡΕΣ

Πρόκειται για μια ομάδα αφήγησης που δημιουργήθηκε μετά  την ολοκλήρωση ενός διετούς σεμιναριακού κύκλου στην ιστόρηση. Αποτελείται από ανθρώπους της οικονομίας, του Θεάτρου, της εκπαίδευσης που γνώρισαν και αγάπησαν τα παραμύθια και μαθήτευσαν στην προφορική τους αφήγηση.

Μ'ελη της είναι η Μ. Μαλτέζου, η Στ. Στιβαχτάρη, η Μ. Σιδέρη, η Λ. Κουιρουξή και η Π. Μωυσιάδου.

ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΤΡΙΕΣ 

ΤΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

ΑΘΗΝΑΣ, ΒΟΛΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, παλαιότεροι και νεότεροι αφηγητές και αφηγήτριες που συμμετέχουν με μία μόνο ιστορία στη λογική της συμμετοχής-λειτουργίας των Λεσχών Αφήγησης

ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

Δημιουργήθηκε από το 2016 και έκτοτε λειτουργεί σταθερά στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Ιουνίου δηλαδή για 10 ολόκληρους μήνες. Έχει σταθερό στέκι τον φιλόξενο χώρο του Καφέ Βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone.Υπεύθυνος της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας είναι ο Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Το 2023 αφηγούνται στο 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου οι : Αναστασία Κουκουζέλη, Σέβη Οικονόμου, Γιάννης Στρίγκος, Μαργαρίτα Μαλτέζου, Μαίρη Σιδέρη, Παναγιώτα Μωυσιάδου, Σοφία Τσιλιμίγκρα, Μαρία Ταλιαδούρου, Λίλη Προύσαλη

ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

Λειτούργησε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2019 και εμφανίζεται σε διάφορους φιλόξενους χώρους της μαγνησιακής πρωτεύουσας. Υποστηρίζεται από τον φορέα Μαγνήτων Κιβωτός και υπεύθυνος είναι ο Νίκος Βαραλής.

Το 2023 αφηγούνται στο 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου οι:

Μάρω Αισώπου, Νίκος Βαραλής, Κατερίνα Θεοδώρου, Χρήστος Μοσχονάς, Νίκος Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης  

ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και ακολουθεί σταθερά τις μηνιαίες συναντήσεις στην περίοδο Σεπτεμβρίου - Ιουνίου. Φιλοξενείται στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης  από την οποία και υποστηρίζεται. Υπεύθυνη της Λέσχης Αφήγησης Θεσσαλονίκης είναι η Ελένη Μπασδάρα

Το 2023 αφηγούνται στο 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου οι:

Χριστίνα Κουπαρελούδη, Ελένη Μπασδάρα, Αντωνία Μπατσαλή, Ξανθίππη Παναγιωτίδου, Στέλλα Στιβαχτάρη, Στέλλα Τσατσαρώνη,  Στέλλα Τσίγγου, Μαρία Φαμιλίτου, Σουλτάνα Ξένου

ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Φιλοξενείται σε δημόσιους δημοτικούς χώρους του Δήμου Λαρισαίων και υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Έχει καθιερώσει ως ημέρα συνάντησης το Σάββατο.Υπεύθυνος της Λέσχης Αφήγησης Λάρισας είναι ο Δημοσθένης Χαρούλης

Το 2023 αφηγούνται στο 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου οι:

Σπυριδούλα Σουλιώτη, Δημήτρης Πανταζόπουλος, Δημοσθένης Χαρούλης, Νικολέτα Νταλαρίζου, Σύνθια Αντωνίου, Mουσική συνοδεία: Κωνσταντίνος Μακρής

......................................................................


2021

Στέλλα Τσίγγου



αφηγήτρια, συγγραφέας, θεατροπαιδαγωγός

       Η Στέλλα Τσίγγου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ζει και δημιουργεί. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, την ευρωπαϊκή Λογοτεχνία-Πολιτισμό και τη Δημιουργική Γραφή –  επίσης, υποψήφια διδακτόρισσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το συγγραφικό της έργο έχει βραβευτεί από φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου.    Έχει εκπαιδευτεί στην αφήγηση μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια με Έλληνες και ξένους αφηγητές και διαρκή προσωπική έρευνα. Αφηγείται επαγγελματικά από το 2013 με παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες σε χώρους τέχνης και πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, σχολεία, βιβλιοθήκες, φυλακές κ.α.  Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και έχει συμμετοχές σε φεστιβάλ. Αγαπάει ιδιαίτερα τα μαγικά παραμύθια και αφηγείται ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια παράδοση. Ιστορίες που μέσα τους ο κάθε ένας βρίσκει και ένα μικρό κομμάτι από τον εαυτό του, παραμύθια που μας οδηγούν να τολμήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Πιστεύει πως η  προφορική αφήγηση δημιουργεί δεσμούς, μαγεύει και συγχρόνως αποκαλύπτει την πραγματικότητα, ξαναπλάθει τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει τον “Λόγο Παραμυθίας” ως «χώρο» έκφρασης και συνεργασίας με άλλους καλλιτέχνες, κυρίως μουσικούς. Από το 2018 επιμελείται και παρουσιάζει στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου την «Κόκκινη Κλωστή», μια εκπομπή αφιερωμένη στο λαϊκό παραμύθι. Είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΧΤΑ.




Ελεάνα Χατζάκη

Η Ελεάνα Χατζάκη είναι αφηγήτρια ιστοριών, μύθων και παραμυθιών. Θα τη βρείτε σε χώρους πολιτισμού, εντός και εκτός των τοίχων, σε σχολεία, πλατείες, βιβλιοθήκες, σε αυλές και σε σκηνές και οπουδήποτε υπάρχει η μαγιά για τη μαγεία του μοιράσματος μιας –τουλάχιστον- ιστορίας. Παραμύθια που έχει επεξεργαστεί αφηγηματικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Απόπειρα στις συλλογές Από το στόμα στο χαρτί κι απ’ το χαρτί στο στόμα 2014, Παραμύθια των Ευχών 2015, Παραμύθια με Δυνατές Γυναίκες 2016 Παραμύθια με Σοφούς τρελούς 2019 και Μύθοι,Θρύλοι, Παραδόσεις σαν παραμύθια 2020

Έλλη Κούβαρη 

Είναι κοινωνική λειτουργός με μεταπτυχιακές σπουδές στις « Κοινωνικές διακρίσεις, μετανάστευση και ιδιότητα του πολίτη », με εκπαίδευση ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, στην εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δραματοθεραπεία. Είναι φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το 2015 ξεκίνησε σεμινάρια για την αφήγηση παραμυθιού με τον Δημήτρη Προύσαλη και έχει συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγησή τους.  Το 2016, 2017 και 2019 πήρε μέρος στο 6ο, 7ο και 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» και το 2017, 2018 και 2019 στο 4ο , 5ο και 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια.
..................................
2019





Η Μάνια Μαράτου είναι από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα. Είναι μουσικός και αφηγήτρια. Από το 1996 αφηγείται ιστορίες, μύθους, παραμύθια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Στις αφηγήσεις της συνοδεύει τον εαυτό της με κρουστά μουσικά όργανα. Ακόμη, διδάσκει την τέχνη της αφήγησης σε εργαστήρια και σεμινάρια. Δίδασκε το μάθημα “Τέχνη και Αφήγηση” στο Διδασκαλείο των νηπιαγωγών του ΤΕΑΠΗ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών από την ίδρυσή του και δίδαξε τεχνική της αφήγησης στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου. Δημιουργεί και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, συνδυάζοντας αφήγηση και χειροτεχνία.


 Από το 2004 έχει εμβαθύνει στη μυθολογική αφήγηση, ερευνά τον επικό λόγο και τις σύγχρονες εφαρμογές του , και επεξεργάζεται τα έπη του Ομήρου.

Από το 2007 μέχρι το 2013 έστηνε τη “Χάιμα” μία τέντα από το Μαρόκο, χωρητικότητας 100 ανθρώπων, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, και έλεγε εκεί τις ιστορίες της μαζί με τους συνεργάτες της.
Ακόμη, διοργανώνει διαφόρων ειδών πολυσυμμετοχικά αφηγηματικά γεγονότα, κατά προτίμηση σε δημόσιους, ανοιχτούς χώρους της πόλης. Έχει απαγγείλει, ήδη από το 2006 ολόκληρες ραψωδίες από την Οδύσσεια στο Θησείο, διοργάνωσε το 2010 τον “Παραμυθώνιο, όπου με ένα διαδικτυακό κάλεσμα μαζεύτηκαν περίπου εκατό άνθρωποι στο πλακόστρωτο μπροστά στον Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου και αφηγήθηκαν ιστορίες για πάνω από τρεις ώρες, διοργάνωσε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στο δρόμο με τη συμμετοχή ακόμα και περαστικών και το καλοκαίρι του 2014 διάβασε τρεις φορές ολόκληρη την Ιλιάδα, 12 μέρες συνεχόμενες κάθε φορά, 2 ραψωδίες την ημέρα, στην Πνύκα, στα Εξάρχεια και στον Κεραμεικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης «Μυθολόγιο»



Μαρούσα Απειρανθίτου


Είναι κοινωνική λειτουργός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία, στην Εκπαί-δευση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.Από την άνοιξη του 2009 συμμετέχει σε σεμινάρια για την αφήγηση και το παραμύθι με διάφορους Έλληνες και ξένους δασκάλους, περισσότερο όμως με τη Λίλη Λαμπρέλλη, το Στέλιο Πελασγό και τον Δημήτρη Προύσαλη. Αφηγείται από την άνοιξη του 2010 σε χώρους τέχνης, χώρους κοινωνικής παρέμβασης, μουσεία, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ κ.ά. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Οι Υφάντρες των Παραμυθιών». Έχει συνδυάσει το παραμύθι με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συμμετέχοντας από το έτος 2012 στη διοργάνωση σχετικών εκδη-λώσεων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων & το Π.Μ.Σ. "Εγκληματολογία" του Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και με φορείς του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, κυρίως φυλακές. Έχει συμμετοχή σε τέσσερις συλλογές λαϊκών παραμυθιών (εκδόσεις Απόπειρα 2014-2018).

Λουκία Σουγιά 




Γεννήθηκα στην Αθήνα, το 1965. Φοίτησα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, στο Deree College of Greece (English Major) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό). Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Με το λαϊκό παραμύθι ασχολούμαι από το 2010 παρακολουθώντας σεμινάρια με τον δάσκαλό μου Δημήτρη Προύσαλη, καθώς και με τη Λίλη Λαμπρέλλη και τον Στέλιο Πελασγό. Είμαι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Αφήγησης «Οι Υφάντρες των Παραμυθιών» και συμμετέχω στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, σε φεστιβάλ για το λαϊκό παραμύθι, καθώς και σε τέσσερα μέχρι στιγμής συλλογικά έργα στις Εκδόσεις “Απόπειρα” -τα τρία εμπνευσμένα από το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2015, 2016 και 2017. Ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με τη συγγραφή και πρόσφατα με την υφαντική τέχνη.

Αναστασία Κουκουζέλη 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών και των μεταπτυχιακών στην Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκα ως υπεύθυνη επικοινωνίας στον οικονομικό τύπο και αργότερα στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ευρύτερη ενασχόληση με την επικοινωνία με οδήγησε πριν από τρία χρόνια στον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού. Μαθήτευσα κοντά σε έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, τον Δημήτρη Προύσαλη. Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών μού γνώρισε όμορφα μονοπάτια στην επικοινωνία με το κοινό, παιδιά και ενηλίκους αλλά και γενικότερα. Μονοπάτια που δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου να ανιχνεύει και δρόμους που οδηγούν σε μια πιο μεστή, γεμάτη σοφία οπτική της ζωής. 
Θεόδωρος Ίντας 


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και του τμήματος Υποκριτικής Θεάτρου και Κινηματο-γράφου του ΙΕΚ Αμαρουσίου. Παρακολούθησε με επιτυχία το πρόγραμμα εξειδι-κευμένης επιμόρφωσης με τίτλο: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική, Συμβουλευτική» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, κλόουν και κουκλοθεάτρου. Έχει γράψει τα βιβλία Ο Καραγκιόζης ξαναχτυπά από τις εκδόσεις Δορκάς, Ο Καραγκιόζης (μας) δουλεύει σε καντίνα, Το κασελάκι… και άλλες τρεις ιστορίες για ξυλοκόπους και παράδες και Το όνομα της γάτας από τις εκδόσεις Εντύποις. Επίσης έχει συμμετοχή με τις ιστορίες «Οι τρεις ευχές», «Η έξυπνη Γκρέτα» και «Τα άσπρα και τα μαύρα κρίνα» στα βιβλία – συλλογικά έργα Παραμύθια των Ευχών, Παραμύθια με δυνατές γυναίκες και Παραμύθια των μεταμορφώσεων αντίστοιχα, από τις εκδόσεις Απόπειρα. Εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός και ηθοποιός. Έχει παρακολουθήσει ένα διετές εργαστήριο πάνω στην τέχνη της αφήγησης, με δάσκαλο τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, και έχει συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια για την αφηγηματική τέχνη με Έλληνες και ξένους αφηγητές. Έχει αφηγηθεί στο 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης « Αθήνα… μια πόλη παραμύθια » (2015, 2016, 2017, 2018)  και στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (2016). Παραμύθια του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Δημοσθένης Χαρούλης

Γεννήθηκα  στη Λάρισα το 1951. Πριν χάριζα το χαμόγελο στους ανθρώπους φτιάχνοντας την οδοντοστοιχία τους, τώρα τους χαρίζω χαμόγελα με τις παραστάσεις μου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο από το 2004 και έχω λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις με το θίασο «ΟΨΕΙΣ», το «Λαϊκό θέατρο Λαρίσης», τη θεατρική ομάδα «Βούρου», το «Θέατρο τεχνών» και τώρα με τη θεατρική ομάδα Νίκαιας «ΚΙΛΕΛΕΡ». 

Εκτός από ηθοποιός είμαι και Παραμυθάς! Αφηγούμαι παραμύθια σε  βιβλιοθήκες, σχολεία και σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Λάρισας, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού και το Πάρκο ευχών και είμαι ο Άγιος Βασίλης επί τρία συνεχόμενα χρόνια .Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια όσο αφορά την αφήγηση και το θέατρο καθώς επίσης σεμινάρια για την κατασκευή φιγούρας, για animation, για θέατρο σκιών, κουκλοθεάτρου,   κινηματογράφου, μαριονέτας και πολλά ακόμη που αφορούν το παιδί και τη διαπαιδαγώγησή του. Είμαι μέλος της κινηματογραφικής λέσχης Λαρίσης και της  ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης). 

Είμαι ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Παραμυθωνία . Έχω όρεξη για ζωή και για μάθηση και πάνω από όλα συνεχίζω να έχω όνειρα!
Χρυσάνθη Αντωνίου 

Στην Αθήνα γεννήθηκα με ρίζες από Κρήτη και Σμύρνη κι έκανα τα πρώτα μου όνειρα. Εργάστηκα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη να μεγαλώνω την κόρη μου με παραμύθια κι όνειρα. Ένα πρωινό του 2011, σαν μουσική, άκουσα στο ράδιο για παραμυθάδες που αφηγούνται. Από τότε γεμίζω έναν αόρατο σάκο με λαϊκές ιστορίες, που κρύβουν την σοφία του κόσμου και δίνουν δύναμη στην ψυχή γιατί οι ήρωες ακούν την καρδιά τους και προχωρούν... Παρακολουθώ σεμινάρια  και αφηγήσεις, στο Πήλιο, έστω και σε μονοήμερα σεμινάρια (Λίλη Λαμπρέλλη, Αγνή Στρουμπούλη) σαν σταγόνες από τη μαγεία της γνώσης, και αναζητώ την δική μου φωνή για να πω τις ιστορίες που αγαπώ με την καρδιά. Πολλές φορές καταφεύγω στο Μικρό αλφαβητάρι της αφήγησης της Λ. Λαμπρέλλη...
Ονειρεύομαι να είχα φτερά για να μπορώ να βρίσκομαι κοντά στους παραμυθάδες και τις ομάδες τους στην πόλη που γεννήθηκα που γίνονται τόσα πολλά, να ταξιδεύω στην Ελλάδα για να μαζεύω ιστορίες στον σάκο μου και να μοιράζομαι τις δικές μου. Αφού όμως δεν έχω ακόμα φτερά, μοιράζομαι ιστορίες σε βιβλιοθήκες, καφέ, νοσοκομεία, γηροκομεία. Πολλές φορές σκέφτομαι το ποίημα ενός φίλου από την Αθήνα- 
Μετά το ναυάγιο εγώ τους είπα θα ξαναφύγω!
Είναι γερό σκαρί κι αντέχει για πολλά ταξίδια.
Τους ξανάδα μα δεν μου μίλησαν
Φοβήθηκαν πως η αλμύρα θα είχε πικράνει τα λόγια μου.
Κι εσύ ανέβηκες πάνω στο καράβι μου και μου λες-πάμε;
(Κ. Μελαχροινός)




Αναστασία Φλωράκη


Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Τήνο ακούγοντας τα παραμύθια της γιαγιάς της. Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία. Είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης «Ήμουνα κι εγώ εκεί». Έχει λάβει μέρος στο 4Ο και 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια»  (2017 και 2018) συμμε-τείχε στη συλλογική έκδοση «Παραμύθια των Μεταμορφώσεων» το 2018.

Αντωνία Μπατσαλή




H Μπατσαλή Αντωνία γεννήθηκε στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, στην Κριθιά, πριν 46 χρόνια από καλόκαρδους και χαρούμενους ανθρώπους.


Από μικρή ήθελε να γίνει νηπιαγωγός, μια καριέρα που ξεκίνησε αλλά τη σταμάτησε η Ανωτάτη Παντρευτική, που τις χάρισε δύο παιδιά και δύο εγγόνια. Η δίψα για μάθηση όμως δε σταματάει ποτέ κι έτσι η αγάπη της για τα βιβλία και το διάβασμα τη βοήθησαν να αποκτήσει το πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας.


Στην εφηβεία ένιωσε έντονα την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσα από τη γραφή και έτσι άρχισαν να γεννιούνται τα πρώτα της ποιήματα. Τα παραμύθια τα λάτρευε από μικρή, να τα ακούει, να τα διαβάζει και να τα αφηγείται. Η σύμπραξη όλων αυτών που αγαπά, τα παιδιά, τα βιβλία, η ποίηση και τα παραμύθια, την οδήγησαν σε ένα νέο όνειρο! Στο όνειρο να γίνει Παραμυθού!

Έχει διδαχθεί την τέχνη της αφήγησης από την Ανθή Θάνου και την Κατερίνα Κλεάρχου. Έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τίτλο «Η Σημασία του Λαϊκού Παραμυθιού: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» με την Άννα Αγγελοπούλου, την Εμμανουέλα Κατρινάκη και την Αίγλη Μπρούσκου. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης και τεχνικής από τους Σάσα Βούλγαρη, Δημήτρη Προύσαλη, Αγνή Στρουμπούλη, Γιώργο Ευγενικό, Λίλλη Λαμπρέλλη και Stephanie Benetaux, καθώς επίσης και σεμινάρια όσο αφορά το θεατρικό παιχνίδι και  παιδαγωγικές μεθόδους εμψύχωσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής πολιτιστικής ομάδας «Παραμυθωνία» και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και όπου αλλού της ζητηθεί. Έχει πάρει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ αφήγησης και σε  πολιτιστικές διοργανώσεις. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ), γράφει παραμύθια και ποιήματα. Φέτος εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Όταν γεννάει ο λογισμός» από τις εκδόσεις Άρωμα.

           


Λίζη Χανδακάρη


Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Μουσικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών όπου και αποφοίτησα. Η αγάπη μου για τα παιδιά και την βιωματική μάθηση με έκανε να παρακολουθήσω πολλά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και υποκριτικής. Το 2013 άρχισα ν’ ασχολούμαι με την συγγραφή  παραμυθιών, ποιημάτων και την μελέτη των λαϊκών παραμυθιών. Από το 2015 έως σήμερα αφηγούμαι παραμύθια σε φεστιβάλ, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξα μέλος της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού του Δημήτρη Αβούρη από το 2015 έως το 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 έγινα μέλος της λέσχης αφήγησης «Παραμύθια στην Ράχη του Κενταύρου» ενώ ταυτόχρονα άρχισα να παρακολουθώ το σεμινάριο του Δημήτρη Προύσαλη. Διδάσκω στην ιδιωτική εκπαίδευση ως δασκάλα μουσικής πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Παράλληλα από τον Οκτώβριο του 2018 εργάζομαι ως εμψυχώτρια βιωματικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο «Μαγικό Πεφταστέρι» της Βενίτας Τριανταφύλ-λου. Το 2016 εκδόθηκε η πρώτη μου ποιητική συλλογή Σημειώσεις για τη Λεωφόρο Συγγρού, το 2017 η συλλογή παραμυθιών Όνειρα Παραμύθια και το 2018 συνέγραψα μαζί με τον πατέρα μου Νικήτα Χανδακάρη, την παιδική ιστορία Ο Φεγγαρογα-τούλης και το όμορφο δάσος όπου εκδόθηκε από την  Knights of Athens.
Ερμιόνη Ντέτσικα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι νηπιαγωγός και εμψυχώτρια. Αποφοίτησε από το Τμή-μα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία  στην Αθήνα, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον Τριετή Κύκλο Μετεκπαίδευσης σε Σπουδές Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Παιδικό Βιβλίο και Παι-δαγωγικό Υλικό. Η σχέση της με την αφήγηση γεννήθηκε μέσα από τη σχέση της με τους μαθητές της. Η συστηματική της ενασχόληση με το λαϊκό παραμύθι, ξεκίνησε μέσα  από την μαθητεία της με τον δάσκαλό και αφηγητή Δημήτρη Προύσαλη. Τα τε-λευταία χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και σε χώρους δημιουργικής α-πασχόλησης ως νηπιαγωγός και μουσικοπαιδαγωγός. Δεν σταματά να επιμορφώνεται και να αφηγείται παραμύθια με κάθε ευκαιρία. Πήρε μέρος στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγη-σης Πηλίου « Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» το 2018.

Σάββας Μαρίνος


Ο Σάββας Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι καθηγητής Αγγλικών και ιδιοκτήτης Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Έχει ειδικευθεί στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).Πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και τον αντίκτυπο που έχει κάθε λέξη στον άνθρωπο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που  αποφάσισε να ασχοληθεί με την αφήγηση παραμυθιών τα τελευταία  δύο χρόνια. Παρακολούθησε τη σχολή μαθητείας του Δημήτρη Προύσαλη, όπου του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για αφήγηση παραμυθιών με την ομάδα "...Με το λυχνάρι των παραμυθιών…"Όπως λέει και ο ίδιος "τα παραμύθια είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούν να βαδίσουν μαζί μεγάλοι και μικροί, χωρίς να τους κουράσει η διαδρομή. Ο καθένας θα πάρει ό,τι έχει ανάγκη από τα άφθονα ερεθίσματα που προσφέρει μια αφήγηση, και θα συνδεθεί με όλους όσους έχουν ακούσει το ίδιο παραμύθι μέσα στους αιώνες. Μπορούν δε να αποτελέσουν ουσιαστικό μέσο για την διδασκαλία οποιουδήποτε αντικειμένου, και βοηθάει το δάσκαλο που αφηγείται να πιάσει το σφιγμό των μαθητών του αποτελεσματικά".


2018
 Stéphanie Bénéteau 
Σπούδασε  θέατρο λογοτεχνία και παιδαγωγικά  προτού ανακαλύψει την πραγματική της διάθεση και κλίση ως επαγγελματίας αφηγήτρια, μια καριέρα-πορεία που ακολουθεί με πλήρη απασχόληση από το 1995. Αφηγείται στα αγγλικά και γαλλικά για παιδιά και ενηλίκους σε χώρους σ’ όλη την πολιτεία του Κεμπεκ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Περιόδευσε στο Οντάριο ως συμμετέχουσα στην Καναδική Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου το 2002. Οι παραστάσεις της με ερωτικές ιστορίες από τις Αραβικές Νύχτες επιλέχτηκαν να  περιοδεύσουν στα Maisons de la Culture (Οίκοι Πολιτισμού) του Μόντρεαλ ως μερος του Προγράμματος «Περιοδεύον Συμβούλιο των Τεχνών», ένα πολύτιμο βραβείο-διάκριση που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτεχνες όλων των κατευθύνσεων και τάσεων να παρουσιάσουν σε περιοδεία τη δουλειά τους στις σκηνές του Μόντρεαλ. Της απονεμήθηκε το Βραβείο κοινού «Χρυσή Αρκούδα» για την παράστασή της «Παραμύθια Νομάδες» στην Οττάβα. Το CD της με αφηγήσεις Dreaming Tall: Stories for Growing Girls κερδισε το Χρυσό Βραβείο «ParentsChoice» στις ΗΠΑ. Επιχορηγήθηκε από το Συμβούλιο Τεχνών του Καναδά και το Συμβούλιο Τεχνών και Γραμμάτων του Κεμπεκ για τις τελευταίες παραγωγές της Τριστάνος και Ιζόλδη, Περσέας και Ο Βασιλιάς Αρθούρος και τα δυο του σπαθιά. Δημιούργησε ένα μοναδικό εργαστήρι αφήγησης που το εισάγει σε μαθητές μη ευνοημένων (υποβαθμισμένων) περιοχών. Εχει παρουσιάσει εισηγήσεις στα πανεπιστήμια Concordia και McGill. Εχει εισηγηθεί εργαστήρια και εκπαιδευτικές συναντήσεις σε πολλά συνέδρια επαγγελματικά και συμβούλευσε πολλούς νέους αφηγητές στην κίνηση «Επανασύσταση της Αφήγησης», μια επαρχιακή ενωση αφηγητών. Αφηγείται  με μια λυρική γυναικεία φωνή που συναντά το χιούμορ. Φερνει παλιές ιστορίες της προφορικής παράδοσης ξανά στη ζωή, με στόχο να τις καταστήσει σημαντικές στον 21ο αιώνα.
Stéphanie Bénéteau studied theatre, literature and education before discovering her true vocation as a professional storyteller, a career she has been pursuing full time since 1995. She has performed in English and in French, for children and for adults, in venues all over Québec, Canada, and Europe. She toured Ontario as part of the Canadian Children’s Book Week in 2002. Her show of erotic stories from the Arabian Nights was chosen to tour the Montreal Maisons de la Culture as part of the Conseil des arts entournée, a prestigious prize which gives artists of all disciplines the opportunity to tour their work on Montreal stages.  She won the Oursd’or, the audience award for the Contes Nomades in Ottawa.Her storytelling CD Dreaming Tall: Stories for Growing Girls won the Parents’ Choice Gold Award in the States. She received grants from the Canada Council for the Arts and the Conseil des arts etlettres du Québec to create her three latest shows, Tristan and Iseult, Perseus and King Arthur and his Two Swords. She has created a unique storytelling workshop which she brings to students in underprivileged neighbourhoods.  She has lectured at Concordia and McGill Universities, given workshops and training sessions at many professional conferences and mentored several young storytellers through the Regroupement du Conte au Québec, the provincial storytelling association.Stéphanie tells in a lyrical, feminine voice touched with humour. She brings ancient stories from the oral tradition back to life, with the goal of making them relevant to the twenty first century.
The Telling Theatre of Denmark (Δανία)



The Telling Theatre (TTT) is a touring theatre company based in Copenhagen, Denmark. The company was founded in 1996 by Jesper la Cour and has been touring and performing for groups of children, youth and adults in seventeen countries on four continents.

TTT are exploring the meeting point between theatre and its origin: The storytelling. All of their productions start by telling a story, then finding the theatrecal dimentions, exploring the physical characters and developing the actions into a play. Through this work Jesper la Cour has created the Story Play Method which is a professional guide how to do a story.
All performances have simple sets and costumes; they use primitive instruments, which are used as props occasionally. Through expressive physical and vocal acting, mime, music and direct communication they spur the imagination of the audience, who on their parts are involved in a fantasy journey of the story told.
They have a passion for myths, legends and folktales. Stories that opens a door to insight and let us peak into why we do as we do and are as we are.
During the past 20 years they have produced twelve performances, played more than 1700 performances for about 160.000 kids and 20.000 grown-ups. They have performed in schools, libraries, theatres, communities, corporations, at festivals in Denmark and  Sweden, Norway, Germany and in English in Ireland, Northern Ireland, Finland, Italy, India, Tanzania, Russia, England, Bulgaria, Greece,  USA and Canada. 
TTT received Horsens Award of Childrens theatre in 2006, the prize for Best Storytelling performances at Kingfestival 2009, Velikiy Novgorod, Russia and a prize for Craftmanship in creating mythological caracters, Magic Certain Festival 2014, Bulgaria.

Συντελεστές του The Telling Theatre of Denmark
Jesper La Cour Andersen

Αφηγητής, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και Διευθυντής επί 20ετίας του ΤΤΤ. Με περισσότερες των 1700 παραστάσεων σε 100 φεστιβάλ στη Δανία και 16 χώρες του εξωτερικού σε τέσσερις ηπείρους. Δημιουργός της Story Play Method που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά σεμινάρια στην Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ. Βραβευμένος για την τέχνη του στη Δανία αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού (Ρωσία, Καναδάς, Βουλγαρία). Το προσωπικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημιουργία προσωπικών ιστοριών μέσω της μεθόδου του. Αναλυτικό βιογραφικό στα αγγλικά:
Education: 5 years apprenticeship by Master Andersen and Vind and 5 years autodidact experience. 20 years supervising by Voice International Studio leader, Nadine George.
Qualification: Creative director and Storyteller and leading actor in 20 years of independent theatre activity with The Telling Theatre. Director, Storyteller, Actor, Play writer.
Professional development: The Telling Theatre has been supported by the Danish Arts Council since 2000 and achieves operational support from the Danish Arts Council since 2013. Member of the Refusion Committee, Danish Arts Council 2009-2013. Member of the Danish Actors Union since 1996. 
Projects:  About 1700 performances and 100 festivals in Denmark and in 16 countries on 4 continents. Creator of the Story Play Method. Professional workshops using the Story Play Method held in University College, Hammar, Norway 2012, Meyerholt Center, Moscow, Russia 2012 and 2013, Kids Euro Festival, Washington, USA 2013. The three high profiled workshops were supported by the Danish Arts Council, Denmark, 2014
Research project on the Story Play Method, 2013-16. 6 workshops with groups consisting of children, youngsters, grown-ups and elders, developing stories in a vertical timeline. The idea is to make a child (10-12), a youngster (15-22), a grown-up (23-59) and an elder (60+) person help each other  creating stories by sharing.
Awards: The Telling Theatre: The Children Theatre Award 2006, Horsens, Denmark. 
Beowulf awards: Best Interactive Storytelling Performance, King Festival 2009, Novgorod Velikiy, Russia. For the Craftsmanship in creating characters in the mythological story, 15th International Festival for Childrens Performances 2014, Targovishte, Bulgarie.
Storytelling: Tall tale Competition International Award, St. John’s Storytelling Festival 2007, Newfoundland, Canada.
Residence of The Telling Theatre: The Experimental Station - Workshop for Performing Arts, Sdr. Boulevard 81, Copenhagen V, Denmark. http://www.forsoegsstationen.dk/english/
Areas of professional interest: Creating personal stories into perming art by the Story Play Method.
Troels Kirk Ejsing

Αφηγητής, ηθοποιός και μουσικός με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ στη Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και ΗΠΑ αφηγείται παραδοσιακές ιστορίες, μύθους, θρύλους αλλά και προσωπικές του δημιουργίες. Διευθύνει το περιοδεύον θέατρο Dunkelblaa για παιδιά, νέους και οικογένειες, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αφηγητών του Lejre και νυν  διευθύνων υπεύθυνος του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης του Sagnlandet Lejre και ενός περιφερειακού προγράμματος για την προώθηση της αφήγησης στην περιοχή Δυτικά  Sealand. Δημιουργεί εργαστήρια αφήγησης για παιδιά και νέους και διδάσκει σε master class άλλους αφηγητές.Αναλυτικό βιογραφικό στα αγγλικά:
Performing storyteller, actor and musician
As a storyteller participated in international storytelling festivals or at local venues in Denmark, Sweden, Finland, USA. Performs traditional stories: Myths, tales, legends as well as selfmade and self lived stories.
Performs reuglarily at storytelling venues and events such as "Storytelling-Attacks", "Compulsive Liars Night" etc. on the Danish Storytelling scene.
As an acting Musician in The Telling Theatres "Beowulf" and "Amled" touring Denmark and performing at storytelling and theatre festivals in Denmark, Sweden, Finland, Russsia, UK, Ireland, Canada, Italy.
As a musician created "Un-plugged" soundtracks for The telling Theatre and Dunkelblaa on various instruments as: watering can, Wash tub bass, body-percussion, jews harp.
Composer/arranger, singer, bass- and guitarplayer in the rock band "de LYSLEVENDE". 
Organiser, auteur and playwright
Runs his own touring theatre: "Dunkelblaa" in which he creates performances for children, youth and families in an synthesis of storytelling and acting making modern interpretations of classic and traditional stories from all over the world.
Former chairman of the Society for Storytelling in Lejre, DK and head responsible for the annual international storytelling festival at "Sagnlandet Lejre" and an regional project promoting storytelling for the broad society i the Region of West Sealand, DK.
Booker and host at a series of storytelling nights at "Karens Minde" Cultural House, Copenhagen, DK Creating workshops for children and youth about storytelling as well as tutoring other storytellers and runnig masterclasses 
Education
Educated as an actor at a private school in Copenhagen. Private tutoring in clown/comedian; Nadine George Voice Studio "The Dramatics Greenhouse" a two year course in play writing. 


Παναγιώτης Κόκκορης



Γεννήθηκε  το 1977 και μεγάλωσε στα Σαϊτέικα έναν οικισμό του Βέλου Κορινθίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2002 και ξεκίνησε ένα μεταπτυχιακό το οποίο εγκατέλειψε σύντομα. Το 2005 ταξίδεψε και έμεινε για 6 μήνες στην Ιρλανδία. Επηρεασμένος  απ’ τον  εκεί τρόπο ζωής αλλά και από την ανάγκη της δικής του εσωτερικής αναζήτησης, αποφάσι-σε να   συνεχίσει τα ταξίδια του σε διάφορες  χώρες  της Ευρώπης, Ασίας και Ωκεανίας. Δουλεύο-ντας  περιστασιακά σε διαφορετικούς εργασιακούς  χώρους με μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για να συνεχίσει το ταξίδι. Το 2007 ήρθε σε επαφή με τις παραστατικές  τέχνες  παρακολουθώντας μια σειρά επαγγελματικών σεμιναρίων για  ανιματέρ, διασκεδαστές, ξυλοπόδα-ρους και ζογκλέρ. Ευθύς  αμέσως ξεκίνησε να δουλεύει στο χώρο αυτό ενώ ταυτόχρονα  συμμετείχε  σε διεθνή σεμινάρια σωματικού θεάτρου με εξειδίκευση στον θεατρικό κλόουν. Συνέχισε τις σπουδές  του ως κλόουν στην Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Έχει συμμετάσχει ως performer και ως δάσκαλος σε πολλά  Ευρωπαϊκά  προγράμματα με στόχο τη δημιουργία  παραστάσεων σε απόμονωμένες περιοχές και τη βοήθεια ευπαθών  κοινωνικών  ομάδων. Έχει ζήσει σε διαφορετικές  χώρες  δουλεύοντας ως κλόουν, ανιματέρ, ξυλοπόδαρος και παραδίδοντας μαθήματα που σχετίζονται με τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Είναι παντρεμένος με την Gozde Atalay Kokkoris απ΄την Τουρκία  που επίσης είναι ηθοποιός  και κλόουν.


Ζουν μια κλοουνίστικη ζωή στο σπίτι, στο δρόμο, στο θέατρο, στα σχολεία, στις πλατείες  και στα φεστιβάλ! Ο Παναγιώτης συνηθίζει να λέει ότι : Για να ταξιδεύσεις  δεν χρειάζονται χρήματα, μόνο πίστη στο ταξίδι... Ο “δρόμος” που χαράζεις σε προστατεύει και πως όσο πιο ψηλά  σκέφτεσαι  τόσο πιο ψηλά πας!

Άρχισε να ασχολείται  με το παραμύθι από τον Οκτώβριο του 2013. Έχει αφηγηθεί στα Φε-στιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" (2014, 2015, 2016), "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" (2015, 2016) και "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (2015, 2016)

2017

Μάγδα Κοσσίδα



Η  Μάγδα Κοσσίδα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966.

Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι αφηγήτρια που ζει και εργάζεται στην Γαλλία τα τελευταία 30  χρόνια.

Σπούδασε Ιστορία  και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στην Φιλοσοφική Αθηνών  και ασχολήθηκε με την Ψυχοπαιδαγωγική εφαρμογή των παραμυθιών.

Με επιστημονική την εργασία: «Ο ρόλος της φαντασίας στην αγωγή του πολίτη ».

Πραγματοποίησε μια σειρά απο  τριμηναία εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής γραφής σε σχολεία και νηπιαγωγία του Στρασβούργου απο το 1995 μέχρι το 2007.

Δούλεψε ως καθηγήτρια στην σχολή νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών του Στρασβούργου απο το έτος  1999 μέχρι το 2006.

Τα έτη 2002 μέχρι 2004 ασχολήθηκε με την προσφορά της αφηγηματικής τέχνης στην προσχολική ηλικία με μια σειρά από εργαστήρια σε παιδικους και βρεφικούς σταθμούς στην Αλσατία.

Αυτή η εμπειρία την οδήγησε σε μια σειρά από σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς όπου

πραγματοποίησε  μια σειρά από εργαστήρια σε Γηροκομείο του Saint Louis, που είχαν ως  κεντρικό θέμα :  « Από την ανάμνηση στην μνήμη»

Η συμβολή του προφορικού λόγου  στην αποκατάσταση της μνήμης των υπερηλίκων.

Η έρευνα αποτυπώθηκε και εκδόθηκε στο βιβλίο:  « Εκεί που είσαι, ήμουνα. »

Συνεργάζεται με το κέντρο προφορικής λογοτεχνίας της Γαλλιας (CLIO : Conservatoire contemporain de littérature orale)απο το 2005 μέχρι σήμερα.

Διετέλεσε μέλος της ομάδας  fahrenheit 451  και  μέλετησε την επική ποίηση υπό την επίβλεψη του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της αφηγηματικής τέχνης σε ευρωπαικό επίπεδο και ιδρυτή του κέντρου προφορικής λογοτεχνίας της Γαλλίας .

Παρουσίασε τον Διγενή Ακρίτα στο festival d’ Avignon το2007.

 Ανέλαβε την εκπαιδευτική δράση του κέντρου στα σχολεία,  δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια,όπου εφάρμοσε δημιουργικά  εργαστήρια αφηγηματικής τέχνης.

Τα έτη 2008 μέχρι 2010 συμμετείχε στο πρόγραμμα: « Η τέχνη στα νοσοκομεία», που είχε στόχο την καλυτέρευση της διαμονής των νοσηλευουμένων,  πρότεινοντας μια σειρά από πρωτότυπες και ειδικά προσαρμοσμένες παραστάσεις.

Τα έτη 2011 μέχρι 2014 ανέλαβε εργαστήρια στο θεραπευτικό ινστιντούτο για παιδιά με ειδικές ανάγκες του Blois: ITEP.

Το 2012 πραγματοποίησε εργαστήρια και παραστάσεις σέ φυλακές  στο  πλαίσιο  επιδοτούμενων προγραμμάτων από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η παράσταση:  « Ηρακλής » σε Γαλλία και Ελβετία.

Το 2015 ανέβασε την παράσταση : «l'étrange vitalité d'une langue morte :Η παράξενη ζωντάνια μιας νεκρής γλώσσας », την οποία παρουσίασε στο θέατρο Mandapa στο Παρίσι και σε συνέχεια σε πολλά λύκεια της Γαλλίας με κύριο στόχο την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας  

Η ενασχόληση της με την ελληνική μυθολογία την οδήγησε σε μια σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε ολοκληρη την Γαλλία και που έχουν σαν θέμα:

« Γιατί και πως η Ελληνική Μυθολογία. »

 Πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ αφήγησης στην Γαλλία, Ελλάδα και Ελβετία .

Aφηγήται  σε διάφορους χώρους όπως  θέατρα, βιβλιοθήκες,σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία, φυλακές, ιδρύματα, δρόμους, πλατείες και άλλα.

Το δεκέμβριο του 2014 δημιούργησε στην Ελλάδα την ομάδα ΠΕΠΛΟ:

« Πειραματικό εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας », που θέτει σαν κύριο στόχο, μέσω της προφορικοποίησης, την διάδωση μεγάλων εμβληματικών λογοτεχνικών έργων στο ευρύ κοινό.

Η παράσταση ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ σημείωσε μεγάλη επιτυχία και παρουσιάζεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 19 Νοεμβρίου 2016 έως 8 Απριλίου 2017.

Η Ελληνική της καταγωγή και παιδεία τρέφει το έργο της. Αφηγείται σε γαλλικά και ελληνικά.

David Ambrose


David Ambrose has been at the forefront of the storytelling revival in Wales for the past 20 years, both as a performer and as co-founder and artistic director of Beyond The Border Wales International Storytelling Festival -  “A Festival like no other!” (The Times)
As a performance storyteller, he tells for both adult and children’s audiences, performing regularly in theatres, community centres and schools across Wales, and appearing at international festivals around the world.  “He kept children and adults spellbound. People cheered and cried for more.”  (The Guardian)
David is co-host of the monthly Storytelling Nights in Milgi’s Yurt, Cardiff, and a founder member of the Tales From Beyond The Border Storytelling Company, with fellow storytellers Megan Lloyd, and Francis Maxey and composer Peter Stacey.

Αποτέλεσε μέλος της πρωτοπορίας  για την αναβιώση της αφήγησης στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 20 χρόνια και συνέβαλε στην προαγωγή της αλλά και ως αφηγητής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης της Ουαλίας, Beyond The Border.
Αφηγείται εξίσου σε παιδικό και ενήλικο ακροατήριο και τακτικά παρουσιάζεται σε θέατρα, Κοινοτικά κέντρα, σχολεία  και διεθνή φεστιβάλ αφήγησης σε όλον τον κόσμο όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του Κεμπέκ (Καναδάς) Raccontamiunastoria (Ρώμη), Chepstow Festival, Toronto Storytelling Festival, Healing Words Festival (Israel), Fabula Storytelling Festival (Stockholm), Vale Glamorgan Festival (Wales). Επίσης συμπράττει ως συνδιοργανωτής των   Βραδιών Αφήγησης σε μηνιαία βάση στο Milgi’s Yurt στο Κάρντιφ και είναι συνιδρυτικό μέλος του Tales From Beyond The Border Storytelling Company,με φίλους αφηγητές τους Megan Lloyd, και Francis Maxey και συνθέτη τον Peter Stacey.

Λίλλυ Τριαντάρη



Η Λίλλυ Τριαντάρη ήρθε σε τούτο τον κόσμο, με χαρούμενη διάθεση, μια Κυριακή του Φθινοπώρου στην αγκαλιά μιας οικογένειας που την περίμενε αγόρι...φτου και βγήκε!!!

Έπαιζε, έτρεχε,σκαρφάλωνε στα δέντρα, κρυβόταν για πολλά χρόνια στην πλατεία των νερών.Έπειτα στροβιλίστηκε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), πέταξε μακριά στο Laban Center of movement and Dance και γλίστρησε ξανά στην Κ.Σ.Ο.Τ . από όπου και...φτου και βγήκε!!!Πριν από 28 χρόνια μαζί με φίλους κίνησαν για μια πόλη του νότου.

Πόλη ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό με ανθρώπους λίγο νυσταγμένους.Δούλεψε στη σχολή χορού της πόλης για καιρό και εκεί βρήκε μικρούς και μεγάλους θησαυρούς. Πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε να περπατάει τον δρόμο των λαϊκών παραμυθιών.

Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει...και πάει λέγοντας.

Έχει μοιραστεί τις ιστορίες της σε κήπους μυστικούς και φανερούς, σε μουσεία και σχολεία, σε ταράτσες κι αχυρώνες, σε θέατρα μικρά και λίγο πιο μεγάλα, σε καφενέδες και περβόλια, σε λεωφορεία της γραμμής, δίπλα σε τζάκια, σε ποτάμια και σε γιορτές κάτω απ' τ'αστέρια.

Αν δεν ήταν άνθρωπος θα ήθελε να είναι πουλί. Αν δεν ήτανε πουλί θα ήθελε να είναι όνειρο. Αν δεν ήταν όνειρο θα ήθελε να είναι μιαν ευχή...φτου ξελευτερία!!!

Κάτια Καντούρη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. (1997), ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Μουσειολογία (1999) και στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης (2000) στη Γαλλία.  Στην Αθήνα αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (2010), με το οποίο και συνεργάστηκε στενά (2007 - 2015). Έχει επίσης συνεργαστεί με τη σχολή χορού Art factory στον Πειραιά (2008 - 2016), καθώς και με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας (2009 – 2011 και 2015 - 2017). Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες, διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και αφήγησης, όπως και σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Οι Υφάντρες των παραμυθιών




H Ομάδα Αφήγησης "οι Υφάντρες των Παραμυθιών" γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική μας εκπαίδευση -μια πορεία που συνεχίζεται- τα πρώτα βήματά μας έγιναν τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και έξω απ’ αυτήν, κοινωνούμε την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών σε ακροατές που τα έχουν τόσο ανάγκη όσο κι εμείς. Και τέσσερα χρόνια τώρα μένει πάντα, στο τέλος κάθε αφήγησης, μια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουμε είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί το υλικό που υπηρετούμε είναι πανάξιο και πρέπει να επιζήσει και να διαδοθεί, γιατί τα λαϊκά παραμύθια είναι μια κολυμπήθρα ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, όπου ο καθένας βαφτίζει τη ζωή του. Για να τη δει με μια νέα, καθαρότερη ματιά: παρηγορητική και


λυτρωτική...




Η ομάδα μας αποτελείται από τις Μαρούσα Απειρανθίτου, Άννα Γιάνκου και Λουκία Σουγιά.
 
Χρύσα Πορίχη



Με καταγωγή από την Κέα, έχει κάνει σπουδές στο χειροποίητο κόσμημα και είναι τελειόφοιτος της Ισπανικής Φιλολογίας. Είναι καθηγήτρια της ισπανικής γλώσσας από το 2007 και ασχολείται με την μελέτη, την μετάφραση και την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από το 2010. Έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» (2012, 2013, 2014, 2016) στο «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» (2014, 2015, 2016) και στα Φεστιβάλ Αφήγησης του ΚΕΘΕΑ Διάβαση «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» (2013, 2014, 2015, 2016) καθώς και στη 10η Γιορτή Παραμυθιών Κέας το 2010. Είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης «Ιπτάμενο χαλί». Έχει συμμετάσχει στην έκδοση "Παραμύθια των Ευχών" εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ 2015


2016
Οι αφηγητές και αφηγήτριες

Ανθή Θάνου


Γεννήθηκε στη Λαμία. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αθήνας. Έπειτα από περιπλανήσεις στο χώρο του Θεάτρου, της Μουσικής της Παντομίμας, και του Θεάτρου σιωπής έφτασε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί ακολούθησε τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων και από το 2002 αφηγείται επαγγελματικά. Δίνει παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα, μουσικές σκηνές, και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιώντας προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους, σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου, Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο). Επίσης οργανώνει σεμινάρια  για την τέχνη της μυθοπλασίας και της αφήγησης. Έχει παρουσιάσει προ-γράμματα σε χώρους όπως ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Νηπιαγωγών), Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Λαογραφίας), Πανεπιστήμιο Φλώρινας,  ΤΕΙ Άρτας  (Τμήμα παραδοσιακής μουσικής) ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Γιορτή Παραμυθιών Κέας, Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» κ.α.. Είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.


Σχετικά Βιβλία της Α. Θάνου:

(2013): «Το Δαφνοκούκουτσο» . Βιβλίο- CD . Εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ»              

2007): «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε». Βιβλίο- CD        

Μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON»                                                                                 
 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στις Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών και των μεταπτυχιακών στην Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ως υπεύθυνη επικοινωνίας στον οικονομικό τύπο και αργότερα στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ευρύτερη ενασχόληση με την επικοινωνία την οδήγησε πριν τρία χρόνια στον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού. Μαθήτευσε κοντά στον Δημήτρη Προύσαλη. Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της  γνώρισε όμορφα  μονοπάτια στην επικοινωνία με το κοινό, παιδιά και ενήλικες, αλλά και γενικότερα. Μονοπάτια που δεν είχε φανταστεί τον εαυτό της να ανιχνεύει και δρόμους που οδηγούν σε μια πιο μεστή, γεμάτη σοφία οπτική της ζωής.

Gozde Atalay Kokkoris

Ηθοποιός, κλόουν, καλλιτέχνης του δρόμου, δασκάλα της Yoga. Αφηγείται ιστορίες με τον σύζυγό της Π. Κόκκορη. Αποφοίτησε από το τμήμα Κριτικής Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 2004. Ασχολείται ενεργά με την υποκριτική από το 2000 ενώ παράλληλα δούλεψε ως δασκάλα Θεάτρου και Δημιουργικού δράματος μετά την αποφοίτησή της. Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο του κλόουν ήταν το 2009 στο EMCA (Municipality Circus School) στην Ισπανία. Η βασική σπουδή της στο σωματικό θέατρο,  στην ουδέτερη μάσκα και στον κλόουν υπήρξε με τους Hernan Gene και Gabriel Chame Buendia στο "CHAME and GENE ESTUDIOS TEATRALES" στη Μαδρίτη και με τον Thomas Prattki στο πρόγραμμα του LISPA (London International School of Performing Arts)  στο Βερολίνο. Αυτή την περίοδο παρακολουθεί με υποτροφία το νέο  professional development program (IMPP) of LISPA στο Βερολίνο. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια μικράς και μακράς διάρκειας σχετικά με το σωματικό θέατρο με καθηγητές όπως οι Mario Gonzalez, (teacher in Conservatoire National Superieur D'Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti, (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom, (teacher of  De Goudse Clown School from Netherlands). Από το 2009, ζει και εργάζεται σε διάφορες  χώρες παίρνοντας μέρος σε διεθνή προγράμματα και φεστιβάλ, δίνοντας παραστάσεις και διδάσκοντας. Έχει αφηγηθεί στα Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" (2015) και "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια" (2016).
Παραμύθ'Αλός
Η ομάδα αφήγησης "Παραμύθ' Αλός" περπατάει τα πρώτα της βήματα στα μονοπάτια της αφήγησης από το 2015. Αποτελείται από τις Δώρα Γεωργιάδου, Γωγώ Μοχλάκη και Βάνια Σταμπολάκη κι έχει ως βάση της τα Χανιά της Κρήτης.
 

  

2015 (1480)

Οι αφηγητές και αφηγήτριες


Sally Pomme Clayton

Είναι  μια πρωτοπόρος αφηγήτρια και συγγραφέας. Ίδρυσε μαζί με τους Ben Haggarty  και Hugh Lupton την ομάδα The Company of Storytellers το 1985 προωθώντας την αφήγηση για ενήλικο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Αφηγείται σε επίπεδο εθνικό και διεθνές με πρόσφατες παραστάσεις αφήγησης στα: The Wellcome Collection, Royal and Derngate, The National Gallery, 40 Winks Hotel,  Northern Stage, Soho Theatre, The Royal Shakespeare Company, The Royal Academy, Warwick Arts Centre, The Wapping Project, York Theatre Royal, and 11 Downing Street. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ αφήγησης και περιόδευσε υπό την Αιγίδα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ιορδανία, Ισπανία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Σουηδία και Πορτογαλία. Το έργο της διακρίνεται από συνθέσεις που καταπλήσσουν και παραστάσεις που χαρακτηρίζονται από όμορφη εκτέλεση, οι οποίες συχνά εκπλήσσουν για το περιεχόμενό τους και συνδυάζουν μαγικούς και παράξενους μουσικούς ήχους με ζώσα και ποιητικά ειπωμένη γλώσσα.

Ήταν  τιμώμενη καλλιτέχνης στο The Swedenborg Society για την περίοδο 2011-2012 και δημιούργησε την παράσταση για ενήλικο κοινό «Night Visit» που στηρίχτηκε οικονομικά από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας  που βρίσκεται σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το 2012 έγραψε το «Prince Zal and the Simorgh» για τον συνθέτη David Bruce, το οποίο  παρουσίασε σε παράσταση με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Δημιούργησε το «Α year in the forest» βασισμένο στα κλασικά παραμύθια των Grimm για το The Unicorn Theatre απευθυνόμενο σε πολύ νεαρό ακροατήριο. Το 2010 της ανατέθηκε από το Βρετανικό Μουσείο να γράψει και να αφηγηθεί έξι διασυνδεμένες ιστορίες για το πρόγραμμα «Μια Ιστορία για τον Κόσμο μέσα από 100 αντικείμενα». Την περίοδο  2009-2010 έγραψε την  τριλογία «Ιστορίες της θάλασσας» για παιδιά μαζί με τον συνθέτη Dario Marianelli για τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Λονδίνου. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία για παιδιά ανάμεσα στα οποία: «Ιστορίες ειπωμένες σε σκηνές-Ιστορίες από την Κεντρική Ασία» (2004) που εισάγει τους νέους αναγνώστες στον κόσμο του Ισλάμ, «Περσεφόνη, μια διαδρομή από το χειμώνα στην άνοιξη» (2009) μεταφρασμένο στα ελληνικά και τουρκικά. Το τελευταίο της βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012 «Ελληνικοί Μύθοι-ιστορίες του ήλιου, της πέτρας και της θάλασσας».

Μάνια Μαράτου




Η Μάνια Μαράτου είναι από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα. Είναι μουσικός και αφηγήτρια. Από το 1996 αφηγείται ιστορίες, μύθους, παραμύθια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Στις αφηγήσεις της συνοδεύει τον εαυτό της με κρουστά μουσικά όργανα. Ακόμη, διδάσκει την τέχνη της αφήγησης σε εργαστήρια και σεμινάρια. Δίδασκε το μάθημα “Τέχνη και Αφήγηση” στο Διδασκαλείο των νηπιαγωγών του ΤΕΑΠΗ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών από την ίδρυσή του και δίδαξε τεχνική της αφήγησης στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου. Δημιουργεί και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, συνδυάζοντας αφήγηση και χειροτεχνία.

 Από το 2004 έχει εμβαθύνει στη μυθολογική αφήγηση, ερευνά τον επικό λόγο και τις σύγχρονες εφαρμογές του , και επεξεργάζεται τα έπη του Ομήρου.

Από το 2007 μέχρι το 2013 έστηνε τη “Χάιμα” μία τέντα από το Μαρόκο, χωρητικότητας 100 ανθρώπων, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, και έλεγε εκεί τις ιστορίες της μαζί με τους συνεργάτες της.

Ακόμη, διοργανώνει διαφόρων ειδών πολυσυμμετοχικά αφηγηματικά γεγονότα, κατά προτίμηση σε δημόσιους, ανοιχτούς χώρους της πόλης. Έχει απαγγείλει, ήδη από το 2006 ολόκληρες ραψωδίες από την Οδύσσεια στο Θησείο, διοργάνωσε το 2010 τον “Παραμυθώνιο, όπου με ένα διαδικτυακό κάλεσμα μαζεύτηκαν περίπου εκατό άνθρωποι στο πλακόστρωτο μπροστά στον Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου και αφηγήθηκαν ιστορίες για πάνω από τρεις ώρες, διοργάνωσε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στο δρόμο με τη συμμετοχή ακόμα και περαστικών και το καλοκαίρι του 2014 διάβασε τρεις φορές ολόκληρη την Ιλιάδα, 12 μέρες συνεχόμενες κάθε φορά, 2 ραψωδίες την ημέρα, στην Πνύκα, στα Εξάρχεια και στον Κεραμεικό.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης «Μυθολόγιο»

Αγγελική Γεωργίτση





Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Έκανε σπουδές στην Ειδική Παιδαγωγική και εργάστηκε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην εδική αγωγή κυρίως σε θέματα αυτισμού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αρθρογραφεί κατά καιρούς στον περιοδικό τύπο.



Το 2007 ευτυχής συγκυρία την έφερε κοντά στον κόσμο της προφορικής παράδοσης. Μέσα από κύκλους σεμιναρίων με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Στέλιος Πελασγός, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Αγνή Στρουμπούλη, η Εμμανουέλα Κατρινάκη, ο Δημήτρης Προύσαλης μυήθηκε στα μυστικά των μαγικών παραμυθιών και στην τέχνη της αφήγησης.



Ξεκίνησε να αφηγείται σε μικρές καλλιτεχνικές σκηνές με την ομάδα «Βούβες κι όλο αυτιά» και έχει πάρει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ Αφήγησης.
 

                                                         Σοφία Σιμοπούλου
Είναι ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα. Έχει ειδικευθεί στη Γαλλία στην κλινική ψυχολογία. Εργάζεται στην ειδική αγωγή πάνω από δεκαετία. Στο ιδιωτικό της cabinet δέχεται ενήλικες και παιδιά αλλά και ομάδες και οικογένειες.  Έχει εκπαιδευθεί και χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ψυχοδράματος και της ψυχανάλυσης. Της αρέσει πάντα να μαθαίνει και να γράφει και έτσι θα τη βρείτε χέρι-χέρι με νέες ιδέες. Είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης "Άκου να δεις" μαζί με την Αποστολία Καφφέ από το 2014 και ασχολείται με το παραμύθι από το 2012. Έχει πάρει μέρος  σε φεστιβάλ αφήγησης.

 Επικοινωνία: www.sofiasimopoulou.gr, simopoulousofia@yahoo.com, 6947522351


2014 (1048)
Οι αφηγητές και αφηγήτριες
Λίλη Λαμπρέλλη 


Πατρίδα μου το Αιγαίο. Σπούδασα νομικά. Δούλεψα μεταφράστρια για χρόνια πολλά. Είμαι παραμυθού. 'Εγραψα το πρώτο δικό μου παραμύθι το 1986 και γράφω ακόμα. Είπα το πρώτο μου παραμύθι από την προφορική παράδοση το 1998 και λέω ακόμα. Παρέλαβα από πολλούς παραμυθάδες, με πιο σπουδαίο στην καρδιά μου τον Ανρί Γκουγκό -του χρωστάω. Συγγενείς μου είναι όλοι όσοι παθιάζονται με το λαϊκό παραμύθι, το κρυφό του νόημα και την αφήγησή του. Μοιράζομαι μαζί τους την παιδική ματιά του σαλτιμπάγκου. Περπατώ μαζί τους χέρι χέρι σ' ένα σκοτεινό μονοπάτι που (άραγε ψέματα ή αλήθεια;) οδηγεί στο φως.

Αγνή Στρουμπούλη


     Γεννήθηκα το 1952 στον Πειραιά. Από τότε η θάλασσα. Από το 1995 στα ελληνικά
          λαϊκά παραμύθια. Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.


Μέχρι σήμερα:

Ανθολογήσεις  «νάνι, νάνι…νανουρίσματα απ’ όλη την Ελλάδα» εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ.


«Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές»,
«Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους» εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ.   

«Το πετειναράκι και άλλα χιώτικα παραμύθια» εκδ. ΑΛΦΑ ΠΙ, Χίος.


«Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί» (βιβλίο με C.D.) εκδ. ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ.


«Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι» εκδ.ΚΟΝΤΥΛΙ.


«Το Περγαλιό Στοιχειά της γης και του νερού» Ιστορίες από τις Ελληνικές Παραδόσεις,


«Το πετροκάραβο» – Λιθώματα και μαρμαρώματα» Ιστορίες από τις ελληνικές Παραδόσεις, εκδ.ΑΡΜΟΝΙΑ.


«Το κουντουνάκι – Παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά», εκδ. ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.


 C.D. «Τα όργκανα και τα τούμπανα» μουσική: Κώστας Mουστάκας. ACROASIS, 2007.


Συγγραφή  « Η μύγα» μικρά πεζά εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ, 2004, 2007.


Μεταφράσεις  «Κούκλες και Μαριονέτες», «Το θεατρικό παιχνίδι», «Κάστρα στην άμμο»,


«Λεξικό του Θεάτρου» εκδ. GUTENBERG.


«Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ» εκδ. ΕΣΤΙΑ.


«Παραμύθια από το Κάιρο» εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ.


Ραδιόφωνο «Το Λαμπιόνι, Μια εκπομπή για παιδιά» κάθε Σάββατο
 [2011-2013] και

                   «Στις ίλινες, τις μπίλινες, Παραμύθια της Προφορικής Παράδοσης για μικρούς και μεγάλους»

                   κάθε Κυριακή [2010-2013], στο Β΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

                 Προηγήθηκαν 9 χρόνια  με καθημερινή Εκπομπή στον Σταθμό «ΕΡΑ-Φιλία»,

                 και Παραμύθια στην «Φωνή της Ελλάδας» [1996-1998 και 2007-2009].

                  Παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό

                     [Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία].


Σε Θέατρα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσεία [Αρχαιολογικό Αθήνας

και Θεσσαλονίκης, Λαϊκής Τέχνης Αθήνας και Πάτρας, Ελιάς Σπάρτης και Λέσβου,

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μαρμαροτεχνίας Τήνου,

Κεραμοποιΐας Βόλου, Πανεπιστημίου Αθηνών, Κύπρου Αθηναΐδας,

Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Αθήνας, Εθνολογικό και Λαογραφικό

Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλονίκη, Βυζαντινού

Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ιστορικό Αρχείο Ύδρας, Ηρακλειδών Θησείο,

Λουτρό Αέρηδων, Τζαμί (Μοναστηράκι), Νομισματικό Αθήνας, Μπενάκη],  

Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς,

Νοσοκομεία: «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», «Ελπίς», «Άγιο Σάββα»,

Φυλακές Κορυδαλλού και Ελαιώνα, Βιβλιοθήκες [Αθήνα, Πειραιά, Σπάρτη,

 Κέρκυρα, Πάτρα, Κοζάνη], Μουσικές Σκηνές, Ε.Ι.Ε, Φεστιβάλ [Κέα, Κοζάνη, Βόλος,

 Όλυμπος, Μυτιλήνη, Αθήνα, Ζάκυνθος, Ρίο, Νορμανδία, Τήνος, Σύμη,

ΩρΩπός, Καβάλα, Χίος], Πανεπιστήμια [Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών,

Ιωαννίνων, Κρήτης, Κέρκυρας], Συνέδρια

 [Αθήνα, Κύπρος, Κατερίνη, Άργος, Ρέθυμνο]


Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Μουσείο Μπενάκη
και στο Δήμο
Αθηναίων [2002 – 2012].


Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων,
 που διακρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση [1977 – 1997].


Αριστοφάνης Χουρδάκης


Γεννήθηκε το 1932 στη Αγία Παρασκευή Πεδιάδας Ηρακλείου στην Κρήτη. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καστελλίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Αφού διορίστηκε δάσκαλος, φοίτησε για δύο χρόνια στην Μετεκπαίδευση των Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Κρήτης και στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, ως δάσκαλος και διευθυντής απ’ όπου και συντα-ξιοδοτήθηκε. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση. Δύο λαογραφικές του συλλογές τιμήθηκαν με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών (1966, 1972). Ασχολείται με το κρητικό παραμύθι , τα ανέκδοτα και τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης. Έχει εκδώσει  από το 1994 20 τόμους με παραμύθια, λαϊκές ιστορίες και ανέκδοτα της Κρήτης μετά από επιτόπια έρευνα. Το 2013 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη διάσωση της Κρητικής Παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια αφηγείται προφορικά τις ιστορίες που καταγράφει.

Ιπτάμενο χαλί




Η Βέρα Αισώπου, η Μαρία Σιταροπούλου, η Λίλλυ Τριαντάρη και η Χρύσα Πορίχη προέρχονται από τους χώρους της εκπαίδευσης, της τέχνης και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Αφηγούνται από το 2010 σε μικρούς και μεγάλους ιστορίες  της λαϊκής παράδοσης του κόσμου. Συναντήθηκαν πάνω στο ιπτάμενο χαλί των παραμυθιών το 2013 και από τότε σεργιανίζουν παρέα  και λένε ιστορίες.


         

 Ονειρευτές Ιστοριών


Το διαφορετικό τους πλαίσιο αναφοράς και ενασχόλησης δεν στάθηκε εμπόδιο για να εκδηλώσουν την κοινή τους αγάπη για τον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών και ν’ ανακαλύψουν τη μοναδική δυναμική που δημιουργεί η σύμβαση της αφήγησης. Μοιράζονται ιστορίες που μίλησαν μέσα στην καρδιά τους από το 2013 ως ομάδα μα και ως φυσικά πρόσωπα. Τους «Ονειρευτές  ιστοριών» αποτελούν οι: Μαριέτα Βαλλιάνου, Αναστασία Κουκουζέλη, Αλεξάνδρα Τζαφέστα και ο Γιώργος Καλαμένιος.



2013

Οι αφηγητές και αφηγήτριες 


Σάσα Βούλγαρη

Ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα με διαρκή επαγγελματική δραστηριότητα από το 1993. Η πλούσια και ποιοτική καλλιτεχνική της παραγωγή την καθιστά μια από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης, με έντονη επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών.
Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει σε σεμινάρια και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες, για την τέχνη της αφήγησης από το 1995.
Με τις σταθερές εμφανίσεις της έχει δημιουργήσει «στέκια παραμυθιών» και από το 1996 συνεργάζεται τακτικά με Μουσεία, δημιουργώντας εξειδικευμένα διαθεματικά προγράμματα. Έχει καταπιαστεί με πολλά και διαφορετικά είδη κειμένων, τόσο από την προφορική παράδοση όσο και από την γραπτή λογοτεχνία, ενώ συχνά αφηγείται και γράφει δικά της κείμενα.
Είναι αυτοδίδακτη, δεν αποστηθίζει ποτέ και αυτοσχεδιάζει πάνω στο προφορικό παραδοσιακό υλικό, τραγουδάει και διανθίζει τις αφηγήσεις της με απλά πρωτότυπα όργανα απ΄ όλον τον κόσμο.
Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Γουλανδρή – κέντρο Γαία, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος, τις μουσικές σκηνές «Τσάι στη Σαχάρα», και «Το Μπαράκι του Βασίλη», το Παιδικό Μουσείο, κ.α.

Έχει αφηγηθεί σε διάφορους χώρους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

                           Ελένη Αχιλλέως


H Eλένη Αχιλλέως είναι επαγγελματίας αφηγήτρια τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Δουλεύει με ενήλικους και παιδιά σε κοινότητες, καλλιτεχνικά κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία, γκαλερί, στο περιβάλλον αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Ελένη εκπαιδεύτηκε ως αφηγήτρια στο “ International School of Storytelling – Emerson College”. Εκεί ολοκλήρωσε το βασικό 5μηνο κύκλο σπουδών και στη συνέχεια ξεκίνησε αμέσως να δουλεύει ως αφηγήτρια σε σχολεία της Αγγλίας ενώ παράλληλα άρχισε να συνεργάζεται ή να μαθητέυει κοντά σε πολλούς άλλους αφηγητές, λαμβάνοντας μέρος σε ευρωπαικά φεστιβάλ. Το Μάη-Ιούνη του 2011 επέστρεψε στο Emerson College για 5 εβδομάδες, ως εκπαιδευόμενη στο “Biographical Storytelling”.

Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει πλάι σε ειδικό στο Λονδίνο πάνω στα ζητήματα συμπεριφοράς. Ως δασκάλα παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, χρησιμοποιεί ποικίλες εναλλακτικές μεθόδους έμμεσης θεραπείας, μέσω των παραμυθιών και του παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και να βοηθήσει παιδιά και γονείς ανεξαρτήτως μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου.
Η Ελένη είναι επίσης καθηγήτρια αγγλικών, ΝLP Practioner (Neuro Linguistic Practitioner) και εκπαιδεύει δασκάλους και καθηγητές στην τέχνη του παραμυθιού στην Αγγλία και Ελλάδα.
Το 2005 πρωτοδημιούργησε και ξεκίνησε το “Womens  Journeys”, ένα σεμινάριο μόνο για γυναίκες που καθώς συνεχίζεται έως και σήμερα, μετασχηματίζεται διαρκώς.

Birgit Lehner

Η Μπίργκιτ Λένερ  είναι αφηγήτρια από την Αυστρία με έδρα της τη Βιέννη. Εργαζόταν ως ηθοποιός και δημοσιογράφος μέχρις ότου ανακάλυψε την αφήγηση σε ένα ταξίδι με διαμονή της στη Γαλλία. Αφηγείται ιστορίες για παιδιά και ενηλίκους σε σκηνές και διεθνή φεστιβάλ (Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα και Ουγγαρία) όπως επίσης σε Οργανισμούς και Φορείς Κοινωνικού χαρακτήρα, φορείς της εκπαίδευσης καθώς και ιδιωτικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς. Η παράσταση αφήγησής της «Πού ζουν οι Άγριες Γυναίκες» προτάθηκε για το Βραβείο Θεατρικής Μουσικής Σκηνής στην Άνω Αυστρία το 2012. Από το 2010 αφηγείται τακτικά σε δημοτικά σχολεία της Βιέννης όπου υπάρχει έντονη παρουσία μαθητών από γονείς μετανάστες. 
Η συμμετοχή της πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας 
στην Αθήνα


Nina Naesheim


Η Νίνα Νάεσχαϊμ είναι από τη Νορβηγία. Εργάστηκε ως εμψυχώτρια για περίπου 27 χρόνια και από το 2000 είναι αφηγήτρια. Έχει πραγματοποιήσει αφηγήσεις και έχει οργανώσει εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες στη Νορβηγία και σ' όλόκληρο τον κόσμο ό,που έχει προσκληθεί. Έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Αφήγησης στην Σκανδιναβία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική και το Ντουμπάι. Γαρνίρει τις ιστορίες της με μικρές πινελιές μουσικής και τραγουδιού και τις χρωματίζει με χιούμορ και αστειότητα.
Η συμμετοχή της πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αθήνας.



Τίνα Λυγδοπούλου


Σπούδασε αρχικά δημοσιογραφία και στη συνέχεια κοινωνικές επιστήμες. Εργάζοται στο χώρο της εμψύχωσης 21 χρόνια τώρα, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού. Αφηγείται επαγγελματικά ιστορίες από το 2003: στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ομάδες εφήβων Ρομά στο Μεταξουργείο της Αθήνας, στη Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης Off Club του προγράμματος Εξέλιξις του ΚΕΘΕΑ, στο πρόγραμμα εμψύχωσης νέων του Αθηναϊκού Κέντρου Μελετών του Ανθρώπου, στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών και στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, επίσης στη μουσική σκηνή Μακάρι και στο Κέντρο Σωματικής Έκφρασης Pura Gana, στο Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στην Αγιάσο Λέσβου.
Μαθήτευσε για τρία χρόνια με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη και πρόσφατα είχε τη χαρά της “συν-αφήγησης” μαζί της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι ιστορίες την ενδιαφέρουν ως ένα μέσον αυτογνωσίας, ως γέφυρα ανάμεσα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, ως αφετηρία ενδυνάμωσης. Αγαπά τις ιστορίες επειδή χαρίζουν το χώρο για εσωτερικό ‘ξεδίπλωμα’, επειδή συντροφεύουν τις ανάσες και τα όνειρά μας, επειδή επιτρέπουν την ανάδυση ενός μυθικού εαυτού. Παράλληλα αξιοποιεί την αφήγηση και σε άλλα, “συγγενή” πλαίσια – όπως είναι η εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα, αλλά και η βιωματική εκπαίδευση.

   

Λίλλυ Τριαντάρη

Η Λίλλυ Τριαντάρη ήρθε σε τούτο τον κόσμο, με χαρούμενη διάθεση, μια Κυριακή του Φθινοπώρου στην αγκαλιά μιας οικογένειας που την περίμενε αγόρι...
...φτου και βγήκε!!!
Έπαιζε, έτρεχε,σκαρφάλωνε στα δέντρα, κρυβόταν για πολλά χρόνια στην πλατεία των νερών.
Έπειτα στροβιλίστηκε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), πέταξε μακριά στο Laban Center of movement and Dance και γλίστρησε ξανά στην Κ.Σ.Ο.Τ . από όπου και...
...φτου και βγήκε!!!
Πριν από 27 χρόνια περίπου έφερε με τη σειρά της στον κόσμο ετούτο                                              μιαν όμορφη κόρη και πριν από 24 χρόνια περίπου μαζί με φίλους κίνησαν για μια πόλη του νότου.

Πόλη ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό με ανθρώπους λίγο νυσταγμένους.
Δούλεψε στη σχολή χορού της πόλης για καιρό και εκεί βρήκε μικρούς και μεγάλους θησαυρούς.
Πριν από 18 χρόνια περίπου έφερε στον κόσμο ετούτο έναν όμορφο γιό και πρίν από 6 χρόνια ακριβώς ξεκίνησε να περπατάει τον δρόμο των λαϊκών παραμυθιών.
Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει...και πάει λέγοντας
Αγαπάει το φεγγάρι, τ' άστρα που κουδουνίζουν εκεί ψηλά,
τα δάση, τις πεταλούδες, τα ποτάμια και τη μουσική τους.
                                           Αν δεν ήταν άνθρωπος θα ήθελε να είναι πουλί                                                                                           Αν δεν ήτανε πουλί θα ήθελε να είναι όνειρο                                              Αν δεν ήταν όνειρο θα ήθελε να είναι μιαν ευχή...



...φτου ξελευτερία!!!

Βέρα Αισώπου

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Εργάζεται από το 2002 στον Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Κινητή Μονάδα ΠΗΓΑΣΟΣ. Συμμετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα του τομέα Συμβουλευτικής της αρμοδιότητάς της (ΣΤΡΟΦΗ, ΝΟΣΤΟΣ)και Ατομικής Ψυχοθεραπείας Ψυχοδυαμικής και Συστημικής Κατεύθυνσης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση και το λαϊκό παραμύθι με την Λίλλη  Λαμπρέλλη, την Ανθή Θάνου, το Δημήτρη Προύσαλη. Από το 2009 είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης «Συντροφιά των Αφηγητών»κι έχει μοιραστεί τις ιστορίες της σε φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία, καφέ, βιβλιοπωλεία και εικαστικά εργαστήρια.

Αντρέας Ραυτόπουλος






Γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια. Μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριουδάκι στην ακροθαλασσιά, τη Νεράντζα Κορινθίας. Στο διάβα της ζωής του συνάντησε σε ένα ταξίδι του στην Κρήτη το 2008, τα παραμύθια, που τον αγάπησαν και τα αγάπησε. Είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης "Ταξιδευτές" και προσπαθεί να αφηγείται και να αφουγκράζεται από το 2011. Μένει στην Αθήνα, δουλεύει βασικά ως τραυματιοφορέας ηλικιωμένων ατόμων σε κλινική και ως ψυχαγωγός-εμψυχωτής για παιδιά σε σχετική εταιρεία. Κάπου εκεί ανάμεσα, το παραμύθι γίνεται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μεγάλων και μικρών. Έχει λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη¨  το 2012. Τώρα ψέματα ή αλήθεια, έτσι λέν τα παραμύθια!

                           

Καλλιόπη Κλώντζα


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται στο χώρο των ανθρωπίνων σχέσεων. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής τέχνης, μαθήματα μονωδίας και χορού. Ερευνά τη σωματική έκφραση μέσα από το «Δρόμο της τέχνης της ενέργειας». Μεγαλωμένη σε μια κοινωνία με αρκετά ζωντανό το στοιχείο της προφορικότητας επηρεάστηκε σημαντικά στις αναζητήσεις της γύρω από το λαϊκή προφορική παράδοση και ξεκίνησε να μελετάει πιο επίσημα το χώρο του λαϊκού παραμυθιού πριν τέσσερα χρόνια με αφορμή μια μεταπτυχιακή εργασία. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων πάνω στο λαϊκό παραμύθι με το Δημήτρη Προύσαλη και άλλους Έλληνες αφηγητές και έχει αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια στα πλαίσια της μαθητείας της σε Αθήνα και Κρήτη.  


Μελίνα Καζούλλη



Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς  επίσης γεννημένους στην Αλεξάνδρεια. Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Διερμηνέων της Ζυρίχης  (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερ-μανικά) και αργότερα στη Σχολή Ξεναγών του Ε.Ο.Τ  Έχει επιμεληθεί ραδιοφωνικές εκπο-μπές στην ΕΡΑ Βόλου σε κσθημερινή βάση στα αγγλικά και γαλλικά για ξένους κι έχει γρά-ψει με συνάδελφό της τον Ταξιδιωτικό Οδηγό της Αθήνας  “Αrt & History of Athens” (Casa Editrice Bonechi ,Firenze Italia, 1994).Άσκησε το επάγγελμα του Διπλωματούχου Ξεναγού επί 36 χρόνια πραγματοποιώντας ξεναγήσεις  σε ποικίλες ομάδες ποικίλων ενδιαφερόντων Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Επιμορφώθηκε ανελιπώς  επί 31 χρόνια σε θέματα και α-ντικείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την εργασία της (Αρχαιολογία, Ιστορία, Τέχνη, Παράδοση, Αρχιτεκτονική, Φύση , Οικολογία κλπ) και είναι ενεργό μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

  Αγγελική Γεωργίτση



Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Μαρκόπουλο Αττικής.Έκανε σπουδές στην Ειδική Παιδαγωγική και εργάστηκε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην ειδική αγωγή κυρίως σε θέματα αυτισμού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αρθρογραφεί κατά καιρούς στον περιοδικό τύπο.
Το 2007 ευτυχής συγκυρία την έφερε κοντά στον κόσμο της προφορικής παράδοσης. Μέσα από κύκλους σεμιναρίων με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Στέλιος Πελασγός, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Αγνή Στρουμπούλη μυήθηκε στα μυστικά των μαγικών παραμυθιών και στην τέχνη της αφήγησης.
Ξεκίνησε να αφηγείται σε μικρές καλλιτεχνικές σκηνές με την ομάδα «Βούβες κι όλο αυτιά» και πήρε μέρος σε φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ Αφήγησης της Βυτίνας και στο Φεστιβάλ της θεραπευτικής κοινότητας «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ.
Σήμερα συμμετέχει στο «Εργαστήρι λαϊκού παραμυθιού» καθώς και στο «Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας» με συντονίστρια την Εμμανουέλλα Κατρινάκη.

....................................................
2012
Οι αφηγητές 

Νίκη Κάπαρη


Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π. Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού.
Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Γενικής αλλά και της Ειδικής Αγωγής.
Από το 2000 συλλέγει, επεξεργάζεται και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους τέχνης. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού.
Δημιούργησε μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο» όπου από το 2002 ως σήμερα δίνουν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.
Απ’ το 2005 ως 2007 συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Το παραμύθι της Κυριακής». Την ίδια περίοδο στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα «Τα παραμύθια του κόσμου» βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, το 2009 αφηγήθηκε ιστορίες στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Έχει κάνει την απόδοση σε τρία λαϊκά παραμύθια τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Στεφανίδη το 2008 («Το μαντίλι της νεράιδας» με CD, «Οι δώδεκα μήνες», «Η πεντάμορφη και ο κύκνος»).


Μαρία Παπανικολάου


Η Μαρία Παπανικολάου σπούδασε επικοινωνία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία (ΜΑ Social & Cultural History, Metropolitan University, Leeds UK). Εργάστηκε επί 20 χρόνια στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους (Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο, Μίνωας). Παράλληλα, τα τελευταία 9 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την τέχνη της Αφήγησης.
Έχει πάρει μέρος στα περισσότερα Ελληνικά φεστιβάλ Αφήγησης: στο Διεθνές φεστιβάλ - Γιορτή παραμυθιών της Κέας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της κοινότητας ΔΙΑΒΑΣΗ του ΚΕΘΕΑ,, στο Φεστιβάλ Παραμυθιού του Κέντρου Μελέτης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα και σε πολιτιστικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα ΜΜΕ) για την παρουσίαση βυζαντινών παραμυθιών σε έκθεση του τμήματος για τον βυζαντινό πολιτισμό που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 2009.
Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. 




Άλκηστις Παναγίδου


Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι το 2008. Αποφοίτησε από το  Οικονομικό  Γυμνάσιο και εργάσθηκε  ως υπάλληλος στην ΑLPHA BANK μέχρι το 2009. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολήθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες (αρωματοθεραπεία, ανθοϊάματα Μπαχ) και ειδικότερα με την ΝεοΚρανιοϊερή θεραπεία με την οποία και ασχολείται πλέον  επαγγελματικά. Ζει στο Πόρτο Ράφτη στα Μεσόγεια Αττικής. Στα πρόσφατα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνεται και το ερασιτεχνικό θέατρο μέσα από  τη συμμετοχή της  στο τοπικό ερασιτεχνικό θεατρικό εργαστήρι. Παρακολουθεί το διετή σεμιναριακό κύκλο του Δημήτρη Προύσαλη για το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του. 


Ομάδα Αφήγησης 

Η «Συντροφιά των αφηγητών»

Eίναι μια παρέα ανθρώπων της τέχνης, της λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών επιστημών που αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου και τις αφηγήσεις τους. Γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναριακού κύκλου και από το 2010 αφηγούνται τις ιστορίες που αγαπούν σε ακροατήρια παιδιών και ενηλίκων. Έχουν συνεργαστεί με και οργανώσει αφηγήσεις σε Αρχαιολογικά Μουσεία, Δήμους, καφενεία και μπαράκια. 

Η συντροφιά αποτελείται από τις: Βέρα Αισώπου, Σίνη Αστρά, Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ, Λίλη Τριαντάρη και τον Γιώργο Μακρυγιάννη.

Ομάδα Αφήγησης 

«Ταξιδευτές των παραμυθιών»


Η Ομάδα Αφήγησης «Ταξιδευτές παραμυθιών» είναι μια παρέα ανθρώπων των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης, της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης που αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου και την αφήγηση τους.

       Συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναριακού κύκλου από το 2009-2011 και από τότε αφηγούνται τις ιστορίες που επιλέγουν κι αγαπούν, σε ποι-κίλα ακροατήρια παιδιών, ενηλίκων και ειδικών κατηγοριών. Έχουν αφηγηθεί σε εργαστήρια, καφενεία, χώρους αναψυχής, δήμους, βιβλιοθήκες, σχολεία,  βιβλιοπωλεία και Κοινωνικά Κέντρα.

Η παρέα των «Ταξιδευτών» αποτελείται από τις: Μαρία Καναβάκη, Έλσα Μητροπούλου-Πάλλα, Χρύσα Πορίχη, Μαρία Σιταροπούλου και τον  Ανδρέα Ραυτόπουλο.

e-mail επικοινωνίας: 
taxideutesparamythion@gmail.com


Αλεξάνδρα Τζαφέστα


Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1966. Είναι ενεργειακή θεραπεύτρια, ζωγράφος και ψηφιδογράφος με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στον Πειραιά και στον Βόλο. Η πρώτη της επαφή με την αφηγηματική πλευρά του παραμυθιού, έγινε το καλοκαίρι του 2011, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του Πηλίου, μέσα από το πρώτο φεστιβάλ παραμυθιού «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και τα βιωματικά εργαστήρια αφήγησης παραμυθιού στα οποία συμμετείχε.  Παρακολουθεί το διετή σεμιναριακό κύκλο του Δημήτρη Προύσαλη για το λαϊκό παραμύθι και την αφηγήσή του. 

.....................................................................

2011



ΜΑΝΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ

Η Μάνια Μαράτου είναι καλλιτέχνης, μουσικός και αφηγήτρια.. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ αφήγησης, και δίνει παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους, διαλέγοντας κάθε φορά παραμύθια από το πλούσιο ρεπερτόριό της. Έχει συνεργαστεί με σχολεία αλλά και δομές ψυχικής υγείας, και από το 2007 είναι μόνιμη συνεργάτης τοy Ιστορικού και Λαογραφικού Μουείου Βαρνάβα.
Διδάσκει τεχνική της αφήγησης στο Διδασκαλείο των Νηπιαγωγών, στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου για τη Μελέτη και τη Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών και στο Μικρό Πολυτεχνείο.
Τον τελευταίο καιρό λέει παραμύθια στη Χάιμα, σκηνή των νομάδων της ερήμου, την οποία στήνει σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.


……………………………


ΑΝΘΗ ΘΑΝΟΥ

Η Ανθή Θάνου τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών το 1993. Έπειτα από περιπλανήσεις στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη αυτοδίδακτο μουσικό.
Ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων δίνουν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, στο μουσείο Eλληνικής Λαϊκής τέχνης, στη γιορτή παραμυθιών στη Κέα επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ αφήγησης στον Όλυμπο, στα Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα, στη Λήμνο, στο Διεθνές Φεστιβαλ Αφήγησης στη Κοζάνη,στο Διενθές φεστιβάλ αφήγησης στο Πήλιο και στην Αθήνα και σε πλήθος άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Συνεργάστηκαν  και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σε πολλές  βιβλιοθήκες  της χώρας.
 Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και  του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης).  


Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON» .









.................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου