Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Με επιτυχία το 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ"  αρ.φυλ. 36291

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 σελ. 22

"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" για οκτώ ημέρες



Η διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» έβαλε πλώρη για τις εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς αφού ολοκλήρωσε με οργανωτική επιτυχία τις ποικιλόμορφες δράσεις του, οι οποίες  για το 2017 κράτησαν οκτώ ημέρες από 30/7 -6/8.  Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΟΤ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι δραστηριότητες του πλούσιου προγράμματος απλώθηκαν σε όλη την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, την Άνω και Κάτω Γατζέα με κύριο κορμό  τις προφορικές αφηγήσεις. Η έβδομη συνεχόμενη διοργάνωση με την έγνοια, φροντίδα και εποπτεία της  ομώνυμης του Φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ έγινε αφορμή να συναντηθούν ξανά παλιότεροι και νεότεροι φίλοι των αφηγήσεων από τις άκρες της Ελλάδας, την Πελοπόννησο (Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αργολίδα), Στερεά Ελλάδα (Αθήνα, Λαμία, Μεσολόγγι), Θεσσαλία (Βόλος, Λάρισα), Μακεδονία (Θεσσαλονίκη,  Καβάλα) και την Κρήτη (Ηράκλειο, Ιεράπετρα) που ξεπέρασαν τους 1200.
Συνολικά ο απολογισμός του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης παραθέτει την παρουσία 22 αφηγητών (Α.-Σ. Κουγκούνη, Ε. Ζαρίφη, Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά, π. Γ. Δελικώστας, π. Α. Σκοπιανός, Δ.Β. Προύσαλης, Δ. Μάλλης, Ρ. Μουλλά, Κ. Καντούρη, Λ. Τριαντάρη, Ε. Κούβαρη, Α. Κουκουζέλη, Χ. Πορίχη, D. Ambrose, Μ. Κοσσίδα-εκκολαπτόμενοι: Ν. Τσαλαπατάνη, Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Λ. Προύσαλη, Δ. Χαρούλης, Σ. Πασχαλούδη)  και δύο ομάδων αφήγησης (Οι Υφάντρες των παραμυθιών, Παραμυθανθός) οι οποίοι υποδέχτηκαν τους φίλους των παραμυθιών σε 14 διαφορετικούς χώρους επιλεγμένους για την ατμοσφαιρικότητά τους (Μουσείο Γλύπτη Νικόλα, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, αυλή παραδοσιακού Ξενώνα ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ, αυλή οικίας Οικογένειας Φ. Μπέλλα-Μαρίνου, πέτρινο γεφύρι Αγ. Αθανασίου, αυλή Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, αυλή Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου (1795), παλιό Σχολαρχείο (1886), αυλή έδρας Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», αυλή Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, αυλή Δημοτικού Σχολείου Κάτω Γατζέας, σταθμοί διαδρομής του τρένου Άνω Γατζέα και Μηλιές. Οι αφηγητές πλαισιώθηκαν από επτά μουσικούς (Θ. Μαγαλιού, Δ. Μαυρίδου, Σ. Γανωτής, Δ. Μάλλης-οι τρεις από αυτούς στο μουσικό σχήμα «Μουσαγέτης» (Ζ. Γεωργαλιός, Ι. Κουλιανός, Σ. Μεγκές) ενώ η ροή του προγράμματος καλύφθηκε από έναν εικονολήπτη και τέσσερις φωτογράφους. Ο κορμός των αφηγηματικών εκδηλώσεων εμπλουτίστηκε από την παράλληλη λειτουργία δύο Καλλιτεχνικών Εκθέσεων με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα. Η μία φιλοξενήθηκε στα Γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» με έργα παιδιών (ζωγραφική-κεραμική)  του ΚΔΑΠ Λεχωνίων και θέμα: «Ταξιδεύοντας με το τρενάκι του Πηλίου στη ράχη του βουνού των Κενταύρων» έχοντας υπεύθυνους εργαστηρίων τους: Απόστολο Ντελάκο- εικαστικό, Νατάσσα Κοντογιάννη-κεραμίστρια, Μαρία Χαμπέρη-ζωγράφο, ενώ η δεύτερη έκθεση Καλλιτεχνών Δημιουργών από την Κρήτη, την Αθήνα, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και τον Βόλο φιλοξενήθηκε όπως πάντα στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο με έργα πέντε ατομικών δημιουργών (Τ. Βαλαβάνη, Μ. Γελαγώτα, Γ. Κατώγια, Μ. Λιάππη, Μ. Μαΐλλη) και μιας επταμελούς ομάδας σπουδαστριών του τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Δ/νσης πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου-σε διδασκαλία Β. Πατσέα αποτελούμενη από τις Μ. Εμμανουήλ, Ε. Καλαμογιώργου,  Μ. Καραδέμητρου, Σ. Μ. Κουτσογιώργου,  Α. Πορτάρη, Ο. Σαββοπούλου, και Χ. Χατζηκωτούλα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υλικών και τεχνικών (Κατασκευές σε ξύλο, Ζωγραφική-Κολλάζ, γαστρονομικές δημιουργίες, κεραμικά, πλεκτική με τεχνική μακραμέ, και χαρτοκατασκευές με παπιέ μασέ.
Στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Κρητικού ερευνητή Αριστοφάνη Χουρδάκη (1932-2017) που είχε τιμηθεί το 2014 από τους πηλιορείτες διοργανωτές για την πολύτιμη συμβολή του στην καταγραφή και έκδοση λαϊκών παραμυθιών-(πάνω από 600 τέτοια, 200 μύθους, 900 ευτράπελες ιστορίες κλπ) πρέπει να ξεχωρίσουν οι θεσμοθετημένες πια με σταθερή παρουσία δραστηριότητες της Ημέρας των Παραμυθιών στο Τρένο (4/8) με ειδική προσφορά εκπτωτικού εισιτηρίου στους επιβάτες και φίλους των αφηγήσεων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών με εισηγήσεις σχετικά με ζητήματα μυθολογικά, παραμυθολογικά και της αφήγησης από πανεπιστημιακούς, ειδικούς ερευνητές και παραμυθολόγους (Α. Αγγελοπούλου, Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Δ.Β. Προύσαλης), την βραδιά που αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (για το 2017 «Μεταμορφώσεις», την Βραδιά των Νέων Εκκολαπτόμενων Αφηγητών για την παραχώρηση βήματος σε νέες παρουσίες αφηγητριών και παραμυθάδων, τη βραδιά της σύνδεσης του κόσμου της Αφήγησης με την έβδομη τέχνη του κινηματογράφου, καθώς και τιμητικές βραδιές. Για το 2017 τιμήθηκε η συμβολή του David Ambrose στο θεσμό των Διεθνών Φεστιβάλ Αφήγησης, αφού είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης Beyond The Border της Ουαλίας, από τα παλιότε-ρα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο κόσμος της προφορικής λογοτεχνίας των λαϊκών παρα-μυθιών, των παραδόσεων, των συναξαριακών ιστοριών και της μυθολογίας, συνά-ντησε την ακριτική παράδοση για τον Διγενή Ακρίτα και τους θρύλους για Άλωση της Πόλης, ενώ στο ξεκίνημα του φεστιβάλ εμπλουτίστηκαν με αφηγήματα της γραπτής λογοτεχνικής παραγωγής για παιδιά και νέους.
Τις εκδηλώσεις υποστήριξαν μέλη της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής που με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου διοργάνωσαν δύο επιμορφωτικές συναντήσεις για όσους ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Σημαντική υπήρξε η παρουσία εθελοντών που δούλεψαν για τις οργανωτικές ανάγκες ροής της διοργάνωσης και ήρθαν από τον Πύργο Ηλείας, τον Πόρο, το Ρέθυμνο, την Αθήνα, τη Νίκαια, τη Λακωνία.
Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο Αύγουστο του 2018 με σχετικές δρομολογήσεις να έχουν ήδη αρχίσει και να αφορούν χώρους αφήγησης και συμμετέχοντες παραμυθάδες καθώς και πλήρη αναμόρφωση του προγράμματος στην κατεύθυνση της ποιοτικής του αναβάθμισης. Μέγας χορηγός ο παραδοσιακός Ξενώνας ΑΝΩΒΟΛΙΟΣ με την ευγενική παραχώρηση κτηρίου για τη στέγαση της έδρας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».  
Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου