Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου-Η τιμητική βραδιά





Ένα φεστιβάλ αφήγησης κατά την ταπεινή γνώμη των διοργανωτών των πηλιορείτικων εκδηλώσεων δεν πρέπει να στέκεται μόνο  σε παραστάσεις αφήγησης αλλά οφείλει να συμβάλει -λόγω του κεντρικού χαρακτήρα απεύθυνσης που έχει και της προσέλκυσης της προσοχής που δημιουργεί- στην ανάδειξη παράπλευρων ιδιοτήτων. Επειδή εδώ και πολλά χρόνια οι περισσότερες φεστιβαλικές διοργανώσεις  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό εμπλουτίζουν το πρόγραμμά τους με παράλληλες δραστηριότητες, ο Κένταυρος  έχει φροντίσει ώστε οι μη αφηγηματικές δράσεις να έχουν μια συνάφεια με το χώρο της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας και να συνδέονται οργανικά με τον κόσμο της. Πρόθεση των διοργανωτών είναι, με αφορμή το συνεχές αναδυόμενο ενδιαφέρον του κοινού στις αφηγήσεις, να ανοίξουν το πεδίο των αντικειμένων, ώστε οι φίλοι των αφηγήσεων να γνωρίσουν όμορες ενδιαφέρουσες θεματικές αλλά και να τονίσουν επίσης τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των λαϊκών παραμυθιών –και όχι μόνο αυτών-που προκαλεί την πολύπλευρη προσέγγιση και επικέντρωση. Έτσι από πολύ νωρίς, ήδη από τη δεύτερη διοργάνωση, το 2012, δρομολόγησε επιλεγμένες εκδηλώσεις τιμής όπως η ανάδειξη σημαντικών εκπροσώπων από το χώρο των αφηγητών, Ελλήνων και ξένων, η αναφορά σε πολύτιμες εκδοτικές συμβολές στη διάδοση των λαϊκών παραμυθιών, η αποτίμηση της προσφοράς ξεχωριστών  ερευνητών του χώρου, η βράβευση συναφών επιστημονικών προσωπικοτήτων και φεστιβάλ αφήγησης υπήρξαν οι άξονες των τιμητικών εκδηλώσεων τα προηγούμενα χρόνια στα φεστιβάλ αφήγησης του Πηλίου.

2012
Το 2012 τιμήθηκε το Φεστιβάλ Αφήγησης «Γιορτή Παραμυθιών» της Κέας για τη δεκάχρονη πορεία του μέχρι τότε.
2013
Το 2013 τιμήθηκε η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη για τα 20χρονα της συμβολής της στο χώρο της ελληνόφωνης αφήγησης.
Το 2013 τιμήθηκε η Συντακτική Ομάδα Μελέτης του Ελληνικού παραμυθιού (Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου, Ε. Κατρινάκη) για την προσφορά της στο ελληνικό παραμύθι με αφορμή την κυκλοφορία στα αγγλικά τη επιτομής των Ελληνικών Μαγικών παραμυθιών. Μαζί με τη συντακτική ομάδα τιμήθηκε και η μεταφράστριά του Deborah Brown-Kazazis

2014
Το 2014 τιμήθηκε ο Κρητικός ερευνητής Αριστοφάνης Χουρδάκης για την πολυετή προσφορά του στην καταγραφή, μελέτη και συστηματική έκδοση του συγκεντρωμένου παραμυθιακού υλικού από την Κρήτη (περισσότερα από 600 λαϊκά παραμύθια και 200 μύθοι, σε 21 αυτοτελείς τόμους αυτοέκδοσης).

Το 2014 επίσης τιμήθηκαν οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ για τα 20χρονα της σημαντικής ανθρωπολογικής  σειράς τους (από το 1994) «Του κόσμου τα παραμύθια» που σήμερα μετρούν 35 τόμους με παραμυθολογικό υλικό ιστοριών από τις άκρες της γης και περιεχόμενο άλλοτε θεματικό και άλλοτε γεωγραφικό.
2015

Το 2015 τιμήθηκε η Βρετανίδα Sally Pomme Clayton για την 30χρονη προσφορά της (1985-2015) στο χώρο της αγγλόφωνης αφήγησης ως πρωτοπόρος αναβίωσής της.

Το 2015 τιμήθηκε ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό και θεσσαλικό παραμύθι με αφορμή την κυκλοφορία του δίτομου έργου του "Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας".

2017
Για το 2017 τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Ουαλός David Ambrose για τη συμβολή του στο θεσμό των Διεθνών Φεστιβάλ Αφήγησης, μιας που όντας Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης  Ουαλίας Beyond The Border συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στις φεστιβαλικές









διοργανώσεις αφήγησης στην διοργάνωση της επόμενης χρονιάς του 2018 (από το 1993). Το Beyond The Border είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενείται στην περιοχή του Vale Glamorgan γύρω από τον παλιό πύργο-κάστρο του St. Donats στην Ουαλία. Έχει θεματικές αναφορές-αφιερώματα και άξονα τόσο αφηγηματικό όσο και μουσικό, με αγγλόφωνες αφηγήσεις και συμμετοχές αφηγητών από όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου