Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Έφυγε ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, ερευνητής του παραμυθιού

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ακαταπόνητος ερευνητής του λαϊκού παραμυθιού, ο Αριστοφάνης Χουρδάκης έφυγε στην ηλικία των 85 ετών αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο ζωής, απόδειξη και γέννημα ταυτόχρονα της αγάπης του για τον προφορικό λαϊκό πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτόν του παραμυθιακού λόγου. Το έργο της ερευνητικής του διαδρομής χαρακτήρισε η διάρκεια στο χρόνο, η επιμονή, η ανιδιοτέλεια, η ποιότητα και το μέγεθος του συγκεντρωμένου υλικού που είναι πρωτόγνωρο για τα παραμυθιακά χρονικά.

Από τη βραδιά βράβευσής του το 2014 στο Πήλιο από τον Κ. Λιάπη


Ποιος ήταν ο Αριστοφάνης Χουρδάκης

Γεννήθηκε το 1932 στη Αγία Παρασκευή Πεδιάδας Ηρακλείου στην Κρήτη. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καστελλίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Αφού διορίστηκε δάσκαλος, φοίτησε για δύο χρόνια στην Μετεκπαίδευση των Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο 1961-1963 οπότε και υπήρξε μαθητής του Γ. Μέγα. Υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Κρήτης και στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, ως δάσκαλος και διευθυντής απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

 Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση.
Δύο λαογραφικές του συλλογές τιμήθηκαν με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών (1966, 1972).

Ασχολήθηκε με το κρητικό παραμύθι, τα ανέκδοτα και τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης. Έχει εκδώσει  από το 1994  23 τόμους με παραμύθια, λαϊκές ιστορίες και ανέκδοτα της Κρήτης μετά από επιτόπια έρευνα σε όλη την Κρήτη επισκεπτόμενος περισσότερα από τριακόσια (300) χωριά και καταγράφοντας πάνω από πεντακόσια  (500) λαϊκά παραμύθια και διακόσιους (200) μύθους.
Η συμβολή του στην συγκέντρωση, καταγραφή και διάσωση αυτού του πλούσιου υλικού  δεν εξαντλείται μόνο στην λαογραφική, ανθρωπολογική και φιλολογική προσέγγισή του αλλά αποτελεί αντικείμενο της γλωσσολογικής μελέτης, αφού τα λαϊκά παραμύθια που διασώθηκαν αποτυπώνονται στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα και τις ντοπιολαλίες που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή (πχ Ανατολική Κρήτη- Ορεινή κεντρική Κρήτη- Δυτική Κρήτη).

Το 2013 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη διάσωση της Κρητικής Παράδοσης μέσα από ένα ερευνητικό έργο που χαρακτηρίστηκε από την επιτόπια παρουσία του ιδίου στο πεδίο της καταγραφής, έργο το οποίο διακρίθηκε για την οργάνωσή του, τη συστηματικότητα, τη διάρκεια, την επιμονή και τον ιδιαίτερο ζήλο στην ακολουθία του. Άνθρωπος επικοινωνιακός κέρδιζε τους γύρω του και τους έκανε να του ανοίγουν την καρδιά τους 
καταθέτοντας στον ανιδιοτελή ερευνητή παραμυθιακά ακούσματα δοκιμασμένα στο χρόνο.

Αναμνηστική φωτογραφία με τους ομιλητές του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών του 2014
και την παρουσία των διοργανωτών (Από αριστερά: Α. Αργυροπούλου, Α. Αγγελοπούλου,
Μ. Γκασούκα, Α. Χουρδάκης, Δ. Προύσαλης, Δ. Ραμματάς.
Πίσω σειρά από αριστερά: Κ. Μοράρος, Γ. Κατσαδώρος, Κ. Κανταρτζής
Το 2014 το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" τον τίμησε για την πολύχρονη προσφορά του με επίδοση πλακέτας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου