Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Οκτώβρης της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας-μικρό απόλογιστικό



Συνάντηση 3η:
Νοέμβριος 2016 - ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου
Ώρες: 7.00-9.00 μμ

Οι κατάλογοι των αφηγητών άνοιξαν!

Η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία», αυτή του Οκτωβρίου-εκτάκτως στις 16 του μήνα,  την οποία διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»,
 
έκλεισε με επιτυχία και με τη συμμετοχή τριάντα περίπου ανθρώπων που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον για ένα δίωρο (7.00-9.00 μμ) τις αφηγήσεις των εγγεγραμμένων αφηγητριών-αυτή η βραδιά είχε μόνο γυναίκες στον κατάλογο.

Η Κατερίνα Νάκου
Το υλικό που μοιράστηκαν οι αφηγήτριες κινήθηκε ανάμεσα στα λαϊκά παραμύθια, τις λαϊκές παραδόσεις, τους μύθους ιθαγενών αλλά και τις ιστορίες με θρησκευτικό υπόβαθρο δημιουργώντας μιαν ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα ταξιδιωτικής διάθεσης. Λαϊκά παραμύθια από τον χώρο του μαγικού συνυφασμένα άλλοτε με το στοιχείο της μεταμόρφωσης κι άλλοτε με το στοιχείο των μαγικών βοηθών, ιστορήσεις-υποθέσεις που κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια των ρεαλιστικών-νοβελιστικών πλοκών, παραμύθια κυριολεκτικά από τις άκρες του κόσμου συνάντησαν λαϊκές παραδόσεις δηλ. ιστορίες πιστευτές στα όρια της αφηγηματικής κοινότητας, αφηγήματα που ξεπήδησαν μέσα από θρησκευτικές παραδόσεις ανταμώθηκαν με πανάρχαιες ιστορίες του μύθου που προσεγγίστηκαν ξανά στο σήμερα για να ενδυναμώσουν  τοπικές ταυτότητες. Ιστορίες του θαυμαστού και του πραγματικού, του μυθικού και του θρησκευτικού φαντασιακού βρήκαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν  και να εκτεθούν σε νέα ακροατήρια. 
Η Αναστασία Κουκουζέλη
Προφορικές λογοτεχνικές παραδόσεις του παραμυθιακού κόσμου από τη Μύκονο, την Κρήτη, την Εύβοια, τη Σμύρνη, τη Μικρασία, την Ισπανία, την Περσία, την Ινδία και το Μεξικό απάγκιασαν για ένα δίωρο στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου FREE THINKING ZONE-Οίκος Ανοχής Σκέψης, της οδού Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων, στα όρια του Κολωνακίου.
 
Η Νατάσα Κατσάπη
Οι αφηγήτριες κατέθεσαν τις αρχικές πηγές των ιστοριών τους απ’ όπου εμπνεύστηκαν και δούλεψαν με ενέργεια δημιουργική, στη γραμματεία της Λέσχης Αφήγησης, έτσι ώστε να συγκροτηθεί ένα αρχείο-βάση δεδομένων των εκτεθειμένων ιστοριών, που είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το ζητήσει σε έντυπη (φωτοτυπία ) ή ηλεκτρονική  μορφή (σκαναρισμένο). Ήδη ικανοποιήθηκαν τα πρώτα αιτήματα απόκτησης του υλικού, από την εναρκτήρια συνάντηση του Σεπτεμβρίου.
Η Αγγελική Καψωμενάκη
Ένα τέτοιου είδους αρχείο  είναι πολύτιμη πηγή για όλους όσους ασχολούνται με την αφήγηση, αφού αφενός δίνει τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το συγκεντρωμένο σώμα των ιστοριών αλλά και αφετέρου να γνωρίσει πηγές που πιθανά είναι δυσεύρετες, σπάνιες ή εκτός κυκλοφορίας εμπλουτίζοντας και το δικό του προσωπικό υλικό. Η διάθεση του αρχείου είναι δωρεάν.
Η Φλώρα Κολιαράκη
Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αφηγηθούν (παλιότερους, νεότερους, εκκολαπτόμενους, από εργαστήρια ή αυτοδίδακτους κλπ)  αρκεί να εκδηλώσουν ανάλογη πρόθεση έγκαιρα με τηλεφωνική επικοινωνία στο 6945-906008 ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο dimprousal@yahoo.gr 
 Η Ειρήνη Λεβεντάκη
Το προς αφήγηση υλικό πρέπει να προέρχεται από τις κατηγορίες που προτείνονται δηλαδή λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου, μυθολογίες των λαών, θρύλοι, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, Βιογραφικές ιστορίες.

Η Έλλη Κούβαρη
Για τη συνάντηση του Νοεμβρίου-όπως έγινε και τον Οκτώβριο, δημιουργούνται δύο κατάλογοι συμμετοχής: Ο πρώτος κατάλογος αφορά όσους επιθυμούν να αφηγηθούν και δεν δήλωσαν στις προηγούμενες συναντήσεις ή πήραν μέρος σε δύο μη διαδοχικές. Ο δεύτερος κατάλογος αφορά σε όσους αφηγήθηκαν ήδη στην προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου και επιθυμούν να αφηγηθούν ξανά ή απλά δεν πρόλαβαν να εγγραφούν εγκαίρως στον κατάλογο αφηγητών του τρέχοντος μηνός.  Εάν και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο πρώτος κατάλογος των καινούργιων- για τη δρομολογούμενη συνάντηση-αφηγητών, η ελάχιστη δεκάδα συμπληρώνεται από τον κατάλογο όσων έχουν ήδη αφηγηθεί και δήλωσαν νέα πρόθεση για τον μήνα της επόμενης  συνάντησης.

Η Λουκία Σουγιά
Η λογική των δύο καταλόγων εξυπηρετεί και διασφαλίζει τη δυνατότητα παραχώρησης βήματος  για αφήγηση σε περισσότερους και διαφορετικούς ανθρώπους (αφηγητές και μη) ενώ παράλληλα επιτρέπει στους ήδη συμμετέχοντες να αφηγηθούν ξανά, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Οι κατάλογοι αναρτώνται στο ιστολόγιο του «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στην αντίστοιχη σελίδα κάτω δεξιά «Λέσχη Αφήγησης» έτσι ώστε να είναι γνωστό κάθε φορά πόσες κενές θέσεις διατίθενται.
Η Μαρία Σόφτση
 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους αλλά προϋποθέτει την κατανοητή ελάχιστη κατανάλωση στον χώρο.
 
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
1. Ελεάνα Χατζάκη
2. Θοδωρής Ίντας
3. Νάγια Οικονομοπούλου
4. Ιωάννα Φώκου
5. Δημήτρης Μάλλης
6. Καλλιρόη Μουλλά
7. Αποστολία Καφφέ
8.
9.
10.
ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΑΦΗΓΗΤΕΣ

1. Λουκία Σουγιά

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου