Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ο Σεπτέμβριος της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας



Η δεύτερη συνάντηση για τον Οκτώβριο ορίστηκε για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» (Σεπτέμβριος 2016) που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» υπήρξε ελπιδοφόρα και επιτυχημένη, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κοινού και τα σχόλιά του, όπως διατυπώθηκαν στα πηγαδάκια των συζητήσεων που ακολούθησαν αλλά και τη διάθεση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων.
Η Μαρούσα Απειρανθίτου

Η Νάγια Οικονομοπούλου


Στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου- και café-FREE THINKING ZONE –Οίκος Ανοχής Σκέψης –Σκουφά 64 και Γριβαίων, στις παρυφές του Κολωνακίου-συγκεντρώθηκαν 40 περίπου φίλοι της αφήγησης, αφηγητές και ακροατήριο  που μοιράστηκαν στο χρόνο των δύο ωρών (7.00-9.00 μμ) της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2016 έντεκα ιστορίες από τις προφορικές παραδόσεις των λαών του κόσμου.
Η Ακριβή Καλδίρη

Η Σπυριδούλα Σακελλαρίου

Η καλαίσθητη ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου μαζί με τις επιλεγμένες ιστορίες των αφηγητών δημιούργησαν ένα εξαιρετικό κλίμα μέσα στο οποίο ακούστηκαν ενδιαφέρουσες υποθέσεις-πλοκές από την ελληνόφωνη παράδοση αλλά και από άλλες γωνιές του κόσμου. Παραμύθια από περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τον αραβικό κόσμο, την Τουρκία, την Αργεντινή, τη Μογγολία, την Κίνα, τη Γερμανία και την εβραϊκή προφορική παράδοση προσφέρθηκαν σαν δώρα στους παρισταμένους φίλους και φίλες όλων των ηλικιών που συντρόφευσαν τους αφηγητές και αφηγήτριες σ’ ένα ιδιαίτερο  ταξίδι του νου και της καρδιάς.
Η Μαρία Παναγουλοπούλου

Η διάρκεια των αφηγήσεων κινήθηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου (12 λεπτά ανά ιστορούμενο) και μάλιστα κάλυψε έναν μέσο όρο από περίπου 7 λεπτά ανά ιστορία, γεγονός που επέτρεψε να αμβλυνθεί ο λιγοστός χαμένος χρόνος από τα εισαγωγικά της έναρξης και οι συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τους 10 αφηγητές.

Οι εμπλεκόμενοι αφηγητές και αφηγήτριες κατέθεσαν όπως όφειλαν, από τις αρχές λειτουργίας της Λέσχης Αθήνας- τις πηγές απ’ όπου εμπνεύστηκαν να επιλέξουν τα παραμύθια  που θα ιστορούσαν, και το μικρό –πρώτο- αρχείο ιστοριών της Λέσχης Αφήγησης είναι διαθέσιμο σε έντυπη (φωτοτυπία) ή ηλεκτρονική  μορφή (σκαναρισμένο) σε όποιον επιθυμεί να έρθει σε επικοινωνία με τους διοργανωτές.
Η Σοφία Σκούρτη

Η Λέσχη Αφήγησης δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αφηγηθούν (παλιότερους και νεότερους αφηγητές, εκκολαπτόμενους, από εργαστήρια ή αυτοδίδακτους κλπ)  αρκεί να εκδηλώσουν τέτοια πρόθεση εγκαίρως με τηλεφωνική επικοινωνία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να επιλέξουν από τις κατηγορίες που προτείνονται (λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου, μυθολογίες των λαών, θρύλοι, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, Βιογραφικές ιστορίες).
Η Γεωργία Φρουτζιάλα

Για τη συνάντηση του Οκτωβρίου δημιουργούνται δύο κατάλογοι συμμετοχής:
 Ο πρώτος κατάλογος αφορά όσους επιθυμούν να αφηγηθούν και δεν δήλωσαν στην πρώτη συνάντηση και
ο δεύτερος κατάλογος αφορά σε όσους αφηγήθηκαν ήδη στην πρώτη συνάντηση και επιθυμούν να αφηγηθούν ξανά.
Εάν και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο πρώτος κατάλογος των καινούργιων- για την τρέχουσα συνάντηση-αφηγητών, η ελάχιστη δεκάδα συμπληρώνεται από τον κατάλογο όσων έχουν ήδη αφηγηθεί και δήλωσαν νέα πρόθεση για τον μήνα της επόμενης  συνάντησης.


Η Σοφία Σιμοπούλου
Η λογική των δύο καταλόγων εξυπηρετεί και διασφαλίζει τη δυνατότητα παραχώρησης βήματος  για αφήγηση σε περισσότερους και διαφορετικούς ανθρώπους (αφηγητές και μη) ενώ παράλληλα επιτρέπει στους ήδη συμμετέχοντες να αφηγηθούν ξανά, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Ο Θοδωρής Ίντας

Οι κατάλογοι αναρτώνται στο ιστολόγιο του «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στην αντίστοιχη σελίδα κάτω δεξιά «Λέσχη Αφήγησης» έτσι ώστε να είναι γνωστό κάθε φορά πόσες κενές θέσεις διατίθονται.

Η Ελεάνα Χατζάκη


Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους αλλά προϋποθέτει την κατανοητή ελάχιστη κατανάλωση στον χώρο.
Τηλέφωνο για δηλώσεις: 6945-906008
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: dimprousal@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου