Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου-Η αφίσα



Κάθε αφίσα είναι ξεχωριστή για τους διοργανωτές γιατί σηματοδοτεί τη δρομολόγηση ή την οριστικοποίηση μιας νέας προσπάθειας που κρύβει πολύ αγάπη, χρόνο, κόπο, μεράκι, γερά νεύρα
 και κινητικότητα, η οποία θα εκτεθεί οργανωτικά-εν ροή- στους φίλους των παραμυθιών και θα αποτιμηθεί ποιοτικά αλλά και με αριθμούς μετά τη λήξη των εκδηλώσεων.

Εμείς θέλαμε, ως Πηλιορείτες, να έχουμε κεντρική φιγούρα τον Κένταυρο, το μυθολογικό πλάσμα, αέναο κάτοικο του Πηλίου και πνεύμα ζωοποιό των εκδηλώσεων, μακρινό συγγενή του σοφού πρόγονού του, του Χείρωνα, και ταπεινό κουβαλητή των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ. Μόνη του έγνοια είναι να ξετυλίγει με σεμνότητα και ταπεινότητα το κουβάρι των ιστοριών που του παραδίδονται κάθε καλοκαίρι από τους παλιότερους άγνωστους "συγγενείς" του προφορικού λόγου με όχημα την ενέργεια των αφηγητών του 21ου αιώνα.

Κάθε δημιουργική απεικόνιση δεν κρύβει μονάχα το ταλέντο του Παναγιώτη Μαυρομμάτη της mdprint ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ-ΔΡΑΜΑΛΑΣ αλλά και πολλά στοιχεία υπονοούμενα που αναφέρονται στο πρόγραμμα και συνδέουν το σχεδιαστικό μέρος με την πραγματικότητα των προφορικών αφηγήσεων και των ποικίλων δράσεων.

Στη φετινή αφίσα-για του 2016- πάνω στην ράχη του Κένταυρου μπορεί κανείς να διακρίνει μια κινηματογραφική μηχανή. Μαζί με την τούφα από την τσιμινιέρα του Μουντζούρη, στα χρώματα της σημαίας του Βελγίου, σηματοδοτεί τη διεθνή συμμετοχή-μία από τις δύο- μέσα από την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ SURYA του Laurent Van Lancker. Η ταινία- μοναδική στο είδος της- μιλάει για τη γένεση ενός σύγχρονου αφηγηματικού έπους μέσα από την μυθοπλαστική παρεμβολή 10 λαϊκών παραμυθάδων απ' τις άκρες του κόσμου σε ένα αρχικό επεισόδιο που ταξιδεύει από περιβάλλον σε περιβάλλον. Οι ιστορίες του ήρωα, που αλλάζει όνομα στην πορεία της αυτεπίγνωσής και ωριμότητάς του, θα ακουστούν με υποτιτλισμό στα ελληνικά μέσα από την προβολή του σχετικού υλικού την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στην αυλή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας απέναντι από τον Παραδοσιακό Ξενώνα "Ανωβολιός" και ώρα 21.30.

Στα καπούλια του Κένταυρου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμα το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (WSD) η οποία γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου κάθε έτους με ένα κεντρικό θέμα. Οι διοργανωτές, στη λογική της προώθησης τούτης της μέρας και γνωστοποίησής της στο πλατύ παραμυθόφιλο κοινό, αναδρομικά εντάσσουν στο αυγουστιάτικο φεστιβάλ τις αφηγήσεις του Μαραθωνίου-Αφιερώματος, απ' όπου ιστορίες για ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ- το θέμα του 2016- θα ξεχυθούν στον αφηγηματικό ορίζοντα- σε δύο μέρη α & β-την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα-ώρες 19.30 και 21.30. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Μαραθώνιος του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας ακούγεται στο Πήλιο (το 2015 θέμα ήταν οι ΕΥΧΕΣ) και η τρίτη από το 2014 όταν οι εκδηλώσεις ανέβηκαν από την Αθήνα και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Στα πόδια του Κένταυρου συνοδοιπόρος του παρουσιάζεται η Σαχμεράν, η Βασίλισσα των Φιδιών με την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που την περιβάλλει, Πρόκειται για την ηρωίδα της λαϊκής παράδοσης της νοτιοανατολικής Τουρκίας αλλά και των Κούρδων, του Ιράκ, της Περσίας, της Συρίας όπου η υπόθεση μέσα από τους δρόμους των καραβανιών ταξίδεψε και γνωρίζει δημοφιλία. Η Σαχμεράν θα μας αφηγηθεί την ιστορία τής επιστροφής της μέσα από τις φωνές των Gozde Atalay Kokkoris και Παναγιώτη Κόκκορη (συναφήγηση τουρκικά και ελληνικά) την Πέμπτη 4  Αυγούστου 2016 στις 21.30 στην φιλόξενη αυλή του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου.

Αν παρατηρήσετε μια ψείρα-με την παρέα της- έχει ανέβει στον Κένταυρο. Πρόκειται για μια παραπομπή στην αφήγηση της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2016 (ώρα 21.30) στην αυλή της οικίας της οικογένειας Α. Τρίχα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τίτλο: «Η ψείρα: Λαϊκά παραμύθια που σμίγουν με αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών» των εξαιρετικών συντελεστών της ομάδας ΠΑΡΑΜΥΘΑΝΘΟΣ.

Απέναντι από τον Κένταυρο στέκει με τις μηχανές του πάντα αναμμένες ο Μουντζούρης ανήσυχος για το μέλλον του, μα πολύτιμος δικός μας συνεργάτης, το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου που συνοδεύει τις ιστορίες του φεστιβάλ μας και το κοσμεί με την επιβλητική του παρουσία από το 2013, εδώ και τέσσερα χρόνια όταν πρωτοσυναντήθηκαν, αλλά ζει κι αναπνέει με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από το 1903. Η Ημέρα των Παραμυθιών στο τραίνο αποτελεί μια αξέχαστη συμπόρευση ιστοριών που θα ακουστούν στους σταθμούς της διαδρομής -Άνω Γατζέα και Μηλιές- την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016 και σίγουρα θα δημιουργήσουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αντάμα με το φυσικό τοπίο της περιοχής με ειδικό εκπτωτικό εισιτήριο -προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Καλή μας αντάμωση στο Πήλιο. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν μας βοηθούσατε, το πρόγραμμα και η αφίσα του φεστιβάλ να φτάσουν σε περισσότερους -εν δυνάμει- φίλους των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεών τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου