Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Αποχαιρετώντας το 4ο -Προετοιμάζοντας το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Πόλος έλξης για τους λάτρεις των λαϊκών παραμυθιών
Θετικός απολογισμός για το 4ο Φεστιβάλ  Αφήγησης Πηλίου 2014

Εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" αρ. Φυλ. 35.396 Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

 


Με επιτυχία σεργιάνισε στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του ο Κένταυρος ξετυλίγοντας το κουβάρι των 8ήμερων εκδηλώσεων  του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Το εν λόγω φεστιβάλ  διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο της ζωής του από το 2011 και διοργανώνεται από τον τοπικό ομώ-νυμο Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ θέτοντας σοβαρές βάσεις για την μετεξέλιξή του σε έναν θεσμό πολιτισμού για την τοπική κοινωνία αλλά και το Πήλιο γε-νικότερα. Ο Κένταυρος κέρασε ανεπανάληπτες στιγμές στους απανταχού φίλους των λαϊ-κών παραμυθιών που ταξίδεψαν από Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Γιάννενα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Αθήνα, Εύβοια,  Χανιά και συναντήθηκαν με άγνωστους αλλά «ομογάλακτους» της αφήγησης  φίλους από το Βόλο και τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου αλλά και της Μαγνησίας  ενώ οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1460. Το πρό-γραμμα διακρίθηκε όπως πάντα από μια μεγάλη ποικιλία  εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα τις προφορικές αφηγήσεις που φέτος πραγματοποιήθηκαν από 24 αφηγητές και ομάδες αφήγησης.

Το γαϊτανάκι άρχισε στις 3 Αυγούστου από τη φιλόξενη αυλή του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου όπου πραγματοποιήθηκε ο Μαραθώνιος όλων των παρευρισκόμενων αφηγητών. Εκεί ο  δρακοκτόνος άγιος  ήρθε αντιμέτωπος αφηγηματικά με το κακό συναπάντημα των τεράτων και των δράκων, το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης. Λίγο αργότερα νέοι εκκολαπτόμενοι παραμυθάδες «ξεμύτισαν» στο χώρο της ιστόρησης λέγοντας παραμύθια απ’ τις άκρες του κόσμου. Τον μίτο ξετύλιξαν τη Δευτέρα 4/ 8 οι «Υφάντρες των παραμυθιών» (Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. Σουγιά) με τη φιλική συμμετοχή της Α. Γεωργίτση ενώ το ίδιο βράδυ στον Πολυχώρο ΡΑΧΗ ένα πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με ζωηρό ενδιαφέρον τη δίωρης διάρκειας ταινία «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» αφιερωμένη στους λαϊκούς παραμυθάδες των Τρικάλων, του βραβευμένου σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ ενώ ακολούθησε συζήτηση παρουσία του ιδίου. Οι αφηγήσεις της Τρίτης 5/8 φώλιασαν στην αυλή της παραδοσιακής οικίας  (1750) του Γ. Τριανταφύλλου, όπου ακούστηκαν «Παραμύθια της Μάνας Μικρασίας» από τους «Ονειρευτές ιστοριών» (Γ. Κα-λαμένιος, Α. Κουκουζέλη, Α. Τζαφέστα) ενώ ακολούθησε ξενάγηση από τους κληρονόμους-ιδιοκτήτες στο μοναδικό εσωτερικό του οικήματος. Το βράδυ ακολούθησε, με την παράστα-ση αφήγησης «Ειπωμένα στην αγκαλιά του Ουρανού: Μύθοι και παραμύθια των αστερι-σμών και του φεγγαριού» από την ομάδα αφήγησης «Ιπτάμενο Χαλί» στο ανοιχτό πέτρινο θέατρο «Αλώνι» θρέμμα των κατοίκων του Άη Γιώργη και κόσμημα του χωριού, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να προβούν σε αστροπαρατήρηση με ειδικά τηλεσκόπια και λέιζερ από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου που συμμετείχε. Την Τετάρτη 6/8 όλες οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στο θρυλικό Μουντζούρη με την «Ημέρα των πα-ραμυθιών στο τρένο». Ο Κένταυρος με την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ –με την οποία οι διοργανωτές εξασφάλισαν για τους ταξιδιώτες ειδική τιμή εισιτηρίου-αλλά και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Μαγνησίας -ανέβηκε στο συρμό και παραμύθια λαϊκά ακούστηκαν από τους Δ. Μάλλη , Δ.Β. Προύσαλη και Κ. Μουλλά στους σταθμούς Άνω Γατζέα και Μηλιές της μαγευτικής διαδρομής, που έγινε με τα ταξίδια του νου ακόμη πιο ξεχωριστή.

Την Πέμπτη 7/8 το φεστιβάλ άνοιξε την αγκαλιά του στο θεσμό-για τρίτη συνεχόμενη χρονιά-του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών με εισηγήσεις πανεπιστημιακών και παραμυθολόγων ειδικών μελετητών του αντικειμένου. Ο θηλυκός μεταφυσικός κόσμος, θέμα της Μ . Γκασούκα (Αναπλ. Καθ. Παν/μίου Αιγαίου) συναπαντήθηκε με την κόρη του έγινε άντρας κι εκείνη που ντύθηκε στρατιώτης της Α. Αγγελοπούλου (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια) ενώ ο Αίσωπος αποκάλυψε τα διαχρονικά του μηνύματα μέσα από την εισήγηση του Γ. Κατσα-δώρου (Επικ. Καθ. Παν/μίου Αιγαίου). Τις εργασίες άνοιξε ο Αριστοφάνης Χουρδάκης δει-νός ερευνητής του Κρητικού παραμυθιού καταθέτοντας τις εμπειρίες του από την πολύχρο-νη και πολύτιμη συμβολή του στην καταγραφή και αποθησαύριση του παραμυθιακού κόσμου της Μεγαλονήσου, σημαντικού επιμέρους υλικού του ευρύτερου ελληνικού αλλά και προβαίνοντας σε βαρύνουσες θεωρητικές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις. Ο ίδιος υπήρξε και το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο αφού σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα του απονεμήθηκε βραβείο για την συνεισφορά του στη διάσωση του λαογραφικού, ανθρωπολογικού και γλωσσικού υλικού που αποτυπώθηκε μέσα στα 500 λαϊκά παραμύθια και τους 200 μύθους που συνέλεξε με προσωπική συμμετοχή-παρουσία  τα τελευταία 25 χρόνια και κυκλοφόρη-σε σε αυτοέκδοση 20 αυτοτελών τόμων ανάλογου υλικού. Ο Α. Χουρδάκης αφηγήθηκε «Παραμύθια στη γλώσσα του Ρωτόκριτου» σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους συμμετέ-χοντες. Η βραδιά έκλεισε με μεταμεσονύκτια θεματική αφήγηση άσεμνων και ξετσίπωτων λαϊκών παραμυθιών από τον Δ. Β. Προύσαλη στην αυλή του «Κουτουκιού της Χρύσας».

Το τελευταίο τριήμερο στο κλείσιμο του φεστιβάλ (8,9 & 10/8) τρία πρωινά τετράωρα βιωματικά εργαστήρια  από τις Α. Στρουμπούλη, Λ. Λαμπρέλλη και τον Δ. Β. Προύσαλη ανίχνευσαν πλευρές από τον ανεξάντλητο κόσμο της αφήγησης ενώ τα παραμύθια για παιδιά στην σκεπαστή αναστηλωμένη βρύση Ψ’μεν’  φώλιασαν σε έναν  χώρο ατμοσφαιρικό  που υποδέχτηκε 100 μικρούς και μεγάλους φίλους τους. Το βράδυ οι συναξαριακές αφηγήσεις των μοναχών της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Ν. Βαραλή μας φανέρωσαν γνωστές και άγνωστες ιστορίες δύναμης και Πίστης από τον κόσμο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πα-ράδοσης. Πρέπει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» είναι το μοναδικό από τα υπάρχοντα και εν ενεργεία ελληνικά φεστιβάλ αφήγησης (Κέας, Λήμνου, Κοζάνης, Ολύμπου, Αθήνας) που συμπεριλαμβάνει συ-ναξαριακές ιστορίες στις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις του. Το Σάββατο 9/8 ιστορίες για παι-διά και ενήλικο κοινό μοίρασε απλόχερα με αγάπη σε καλντερίμι της Αγίας Τριάδας η Λίλη Λαμπρέλλη, ενώ αργότερα σε μια πρωτοφανή κοσμοπλημμύρα η αυλή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα φιλοξένησε τα «Λαδωμένα και μη παραμύθια» της Αγνής Στρουμπούλη με προεξάρχουσα την ιστορία για «Της Ελιάς το δάκρυ». Κάτω από το φως της Πανσελήνου η βραδιά εμπλουτίστηκε με μουσικές γνωστών Ελλήνων συνθετών από ομάδα μουσικών που προσκλήθηκαν από τους ιθύνοντες του Μουσείου για να δημιουργηθεί μια εξαιρετική συνεύρεση παραμυθιών και μελωδιών. Το απόγευμα της Κυριακής «Παραμύθια ερωτικά πριν πέσει το σκοτάδι» αντήχησαν στην αυλή της οικογένειας Αγγελή, δίπλα από τη Βρύση της Ράχης (Μουρογιάννη) από την Λ. Λαμπρέλλη συνοδεία του μουσικού Γ. Ψαριώτη, ενώ το φεστιβάλ έκλεισε στον αυλή του νεοκλασικού (1902) ξενώνα Βογιατζόπουλου με «Παραμύθια για της Αγάπης το γινάτι» από την ομάδα αφήγησης Ιπτάμενο Χαλί.

Προηγήθηκε βράβευση των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ για τα 20χρονα  (1994-2014) της σημαντικής σειράς «Του κόσμου τα παραμύθια».

Οι Παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ διανθίστηκαν  με 6ήμερο εργαστήρι στην κινημα-τογράφηση των προφορικών αφηγήσεων και παραμυθιακών ιστοριών υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Β. Λουλέ, ενώ στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο αλλά και το Μουσείο Ελιάς οι φιλότεχνοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ευφάνταστες δημιουργίες από καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον κόσμο των παραμυθιών και των μύθων (Α. Καραγιάννη-Σαπουνοδημιουργίες,  Μ. Καραθανάση-Λυχναρά-Δημιουργίες από μέταλλομ Β. Πατσέας –Κεραμικά, Α. Τζαφέστα-Ντεκουπάζ & Ζωγραφική. Τις εκθέσεις συμπλήρωσαν οι δημιουργίες των συμμετεχόντων στα εργαστήρια Κουκλοθεάτρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς  και της Δημιουργικής Γραφής του  ΚΔΑΠ Βασδέκειου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου υπό στην επιμέλεια της Στ. Μαστρογιάννη.

Ραντεβού δόθηκε για την 5η διοργάνωση το 2015 της οποίας το πρόγραμμα έχει ήδη ολοκληρωθεί και δρομολογούνται οι τυπικές λεπτομέρειες. Την υποστήριξη των εκδηλώσεων είχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Σωματείο «Παρα-μυθίας ιστόρησις» ενώ σημαντική αποτέλεσε η χορηγική αρωγή των:

 Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ,  Collonil Εταιρεία Εισαγωγών,  Παιδικό Εργαστήρι Κέντρο Λόγου-Γραφής και Συμπεριφοράς,  Παπούλια Ε.-Τηλεπικοινωνίες & Εμπόριο, Σουπερμάρκετ «ΓΑΤΖΕΑ»,  ΣΙΟΥΡΑΣ Εξαγωγική, Καφέ-Εστιατόριο «Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ»,  ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΘΑΝΟΣ ΑΒΕΕ Χημικά Απορρυπαντικά, Photo Studio Ζίγγρας,  Επιχειρήσεις Εστίασης και Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Επιχείρηση Εστίασης Λεωνίδα Σπύρου, Φούρνος  ΜΑΡΙΟΣ του Μάριου Ξυνογαλά στις Πινακάτες

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  paramythiakaimythoitoukentavou.blogspot.com

Facebook: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ

Χορηγός Επικοινωνίας η Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου