Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης και στο Βόλο



Μετά το ομολογουμένως επιτυχημένο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια-2104" που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο 
Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυ- ρος"
με την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ και σε συνεργασία με
 τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό 
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) στο διάστημα 17-23 Μαρτίου 2014 με αφορμή και υπό την έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης 
(World Storytelling Day-20 Μαρτίου) -οι δύο πρώτοι αναφερόμενοι φορείς
συνδιοργανώνουν με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου μια βραδιά αφήγησης
αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται από το 1991 σε 40 περίπου χώρες και τέσσερις ηπείρους από τους απανταχού φίλους και φορείς της προφορικής αφήγησης με μονοήμερες ή πολυήμερες εκδηλώσεις που εκτείνονται χρονικά. Στον ελλαδικό χώρο για το 2014 οργανώθηκαν για την εν λόγω ημέρα  ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, την Κόρινθο και τη Ρόδο ενώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ημέρα εορτασμού πραγματοποιείται στο Βόλο μετά από πρωτοβουλία των διοργανωτών του 7ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" το οποίο ξεδιπλώνεται από το 2011 κάθε Αύγουστο στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του.

 Η βραδιά αφήγησης θα πραγματοποιηθεί το

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
και ώρα 7.00 μμ
στο οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.


Πρόκειται για την περίφημη οικία Ρήγα που  κτίστηκε στα 1895 σε αρχιτεκτονικό ρυθμό νεοκλασικής αισθητικής  και διακρίνεται για τον πλούσιο ζωγραφικό της διάκοσμο.  Υπήρξε η κατοικία της οικογένειας του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας Ρήγα, οι οποίοι μετά τον θάνατό τους, το 1932, κληροδότησαν τον πρώτο όροφο στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Είναι η μοναδική αστική κατοικία του νεοκλασικού Βόλου που διασώθηκε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955 και διατηρεί ακέραιο τον εξαιρετικό ζωγραφικό της διάκοσμο. Στο χώρο λειτουργεί μόνιμη έκθεση "Παραδοσιακής Μαγνησιακής Φορεσιάς" και εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων.



Το οίκημα όπου θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης για το 2014 βρίσκεται στην οδό Κοραή 79 της μαγνησιακής πρωτεύουσας.

Η Βραδιά Αφήγησης  έχει τον τίτλο:
  "Όταν οι δράκοι λένε παραμύθια"

και συμμετέχουν ως αφηγητές η ομάδα αφήγησης "Γητευτές των παραμυθιών",
ο εξαίρετος Βολιώτης αφηγητής Νίκος Βαραλής, η Χρύσα Ε. Πορίχη
και ο Αϊγιωργίτης της Διασποράς
 Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ιστορίες είναι για μικτό ακροατήριο 8+  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου